Comisia aprobă suma de 251 milioane de euro pentru salvarea CE Oltenia

Comisia Europeană a aprobat suma de 251 de milioane de euro Complexului Energetic Oltenia („CE Oltenia”), producătorul român de energie electrică pe bază de lignit, care se află in proprietatea statului și care prezintă în momentul de față dificultăți financiare, menționează site-ul oficial al Comisiei.

România și-a luat angajamentul prin care va rambursa complet împrumutul. Dacă acest lucru nu este posibil, CE Oltenia va face o reorganizare pentru a restabili viabilitatea pe termen lung, iar în situația în care acest lucru nu este posibil, riscă lichidarea.

Ajutorul reprezintă un obiectiv de interes comun, deoarece se va diminua riscul producerii unui proces de insolvență, ce ar contribui la pierderea a 13 000 de locuri de muncă într-o regiune deja cu o rată relativ ridicată a șomajului.

Concluzia Comisiei a fost că împrumutul pentru salvare este limitat în timp, iar  rezultatele sale pozitive depășesc denaturările concurenței provenite din intervenția publică. Decizia în legătură cu ajutoarele de stat nu contestă faptul că România trebuie să respecte obligațiile legale referitoare la calitatea aerului și nu prevede nici recomandarea Comisiei de a folosi lignitul drept combustibil, ținând cont de impactul său nociv pe care îl are asupra aerului și climei.

Autor: Cristina Bustea