Comisia Europeană lucrează pentru a încetini răspândirea COVID-19

Pentru a stimula pregătirea globală, prevenirea și reținerea virusului, Comisia anunță astăzi un nou pachet de ajutor în valoare de 232 de milioane de euro.

Ursula Von Der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a declarat că sănătatea publică este prioritatea numărul unu, iar comunitatea internațională trebuie să lucreze împreună pentru atingerea obiectivelor comune . Aceasta a adăugat faptul că Europa are rolul de lider în această situație.

De asemenea, Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor și coordonatorul european pentru răspunsuri la situații de urgență, a declarat:

„Cu peste 2.600 de vieți pierdute deja, nu există altă opțiune decât să se pregătească la toate nivelurile. Noul nostru pachet de ajutor va sprijini Organizația Mondială a Sănătății și va viza finanțarea pentru a asigura țările cu sisteme de sănătate mai slabe să nu rămână în urmă. Scopul nostru este să conținem focarul la nivel global ”.

În urma evenimentelor din Italia, Comisia își intensifică sprijinul acordat statelor membre în contextul lucrărilor în curs de pregătire, de urgență și de planificare a răspunsurilor.

Noile finanțări ale UE vor ajuta la detectarea și diagnosticarea bolii, îngrijirea persoanelor infectate și va preveni transmiterea ulterioară în acest moment critic.

Banii acordați vor fi repartizați astfel: 114 milioane EUR vor sprijini Organizația Mondială a Sănătății (OMS); 15 milioane de euro sunt alocate în Africa, inclusiv Institutului Pasteur Dakar, Senegal; 100 de milioane EUR, din care până la 90 de milioane de euro Parteneriat public-privat cu industria farmaceutică și 10 milioane pentru cercetări; 3 milioane EUR alocate Mecanismului de protecție civilă al UE pentru zboruri de repatriere a cetățenilor UE din Wuhan, China.

Autor: Roxana-Elena Brutaru