Olanda, alternativa pentru companiile din Marea Britanie după Brexit

Olanda a atras 140 de companii relocate din Marea Britanie de la momentul anunțării  Brexitului în 2016 și până acum, menționează euronews.com.

Mai mult de jumătate dintre firme ,78 , s-au mutat anul trecut în Olanda, potrivit Agenției de Investiții Străine Olandeze  (NFIA). Astfel, se preconizează că acestea  vor crea peste 4.200 de locuri de muncă și vor investi 375 de milioane de euro în economia olandeză.

 Marea Britanie a părăsit oficial UE de pe data de  31 ianuarie și a intrat imediat într-o perioadă de tranziție. Termenii exacți ai viitoarei sale relații cu Uniunea rămân încă incerți. Premierul britanic, Boris Johnson, a reiterat că nu va solicita o prelungire a perioadei de tranziție și că ar trebui încheiat un acord de liber schimb înainte de sfârșitul anului. Cu toate acestea, oficialii UE au avertizat deja că este un termen mult prea scurt pentru a se ajunge la un astfel de acord cuprinzător.

 Companiile care se mută în Olanda sau care se gândesc să facă acest lucru, de teamă că Brexit-ul le va afecta activitatea în cadrul pieței comune, nu sunt doar cele britanice, ci și firme americane sau asiatice (se anticipează că vor fi 425 la număr, spre deosebire de 175 câte erau la începutul anului trecut).

 „2020 va fi un an important pentru aceste companii. Totul va depinde considerabil de specificul viitoarelor aranjamente în relația dintre Marea Britanie și UE”, a declarat comisarul NFIA, Jeroen Nijland, într-un comunicat.

 „Vedem că incertitudinea crește în continuare la multe companii. Aceștia amână să ia decizii de investiții până când nu se vor ști mai multe despre impactul acestor noi acorduri economice asupra operațiunilor lor de afaceri”, a adăugat el.

 Cele mai multe companii care s-au retras în Olanda oferă servicii în diverse sectoare, printre care Fintech, IT, mass-media și publicitate.

 „Cu o populație care vorbește limbă engleză și cu conexiuni excelente de transport (rutier,feroviar,aerian,naval) cu Marea Britanie și UE , Olanda reprezintă o alternativă atractivă”, a spus Nijland.

Autor: Silvia Novac / Sursa foto: Twitter