Mike Pompeo anunță o „înțelegere” între SUA și Taliban

By , in Internațional on . Tagged width: , , ,

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunțat vineri, 21.02.2020, că oficialii americani și talibanii au ajuns la o „înțelegere” care ar putea duce la o „reducere a violenței” în Afganistan. Ca urmare, se deschide calea unui acord care va avea loc la sfârșitul acestei luni, punând capăt celui mai lung război al Americii, informează Politico.

„După zeci de ani de conflict, am ajuns la o înțelegere cu talibanii privind o reducere semnificativă a violenței în Afganistan”, a scris Pompeo pe Twitter, descriind ultima evoluție drept „un pas important pe un drum lung către pace” și încurajând populația din Afganistan „să profite de această oportunitate”.

Într-o declarație  publicată de Departamentul de Stat, Pompeo a oferit mai multe detalii cu privire la „discuțiile ample” dintre cele două părți, destinate „facilitării unei soluționări politice pentru a pune capăt războiului din Afganistan, reducerea Statelor Unite și Forțelor Aliate prezente și asigurarea că niciun grup terorist nu folosește pământul afgan pentru a amenința Statele Unite”.

Pompeo a spus că negociatorii americani din Doha, Qatar, au ajuns la înțelegerea cu talibanii în ultimele două săptămâni. „Semnarea acordului SUA-Taliban este de așteptat să avanseze la sfârșitul lunii. Singura modalitate de a realiza o pace durabilă în Afganistan este ca afganii să se reunească și să cadă de acord cu calea de urmat”, a adăugat secretarul american.

„Provocări rămân, dar progresele înregistrate în Doha oferă speranță și reprezintă o oportunitate reală”, a precizat Pompeo vineri.

Autor: Galina Caterev / Sursa foto: Twitter