Viktor Orban sprijină decizia guvernului pentru neplata compensațiilor deținuților

Decizia luată de guvernul lui Orban a fost de a suspenda compensațiile destinate deținuților pentru condițiile dure din închisorile supraaglomerate din Ungaria, estimându-se că au loc numeroase cazuri de abuz de procedură. Premierul Viktor Orban și-a exprimat vineri susținerea în ceea ce privește această decizie a guvernului său, informează AFP.

Premierul ungar a declarat în cadrul unui post de radio că avocații „fac afaceri” folosindu-se de legi „absurde” pe care guvernul său s-a văzut nevoit să le adopte în urma pierderii unui proces la CEDO, în 2005.

Budapesta a fost forțată, în urma acestui dosar, să adopte reguli ce le oferă deținuților permisiunea de a cere compensație. În ceea ce vizează dimensiunile spațiilor de trai, guvernul a fost nevoit să ofere condiții minime de trai și condiții sanitare în închisori.

Ungaria se situează ca fiind țara membră a Uniunii Europene cu cel mai mare număr de deținuți, potrivit unui raport publicat în 2018 de Consiliul Europei.

Viktor Orban afirmă faptul că până în acest moment, statul ungar a plătit pentru circa 12.000 de solicitanți mai mult de 30 de milioane de euro despăgubiri. „Se profită de lege, de aceea noi nu vom plăti”, a adăugat acesta, făcând precizarea că se așteaptă să aibă loc bătălii judiciare, la nivel european.

Guvernul ungar are pretenția din partea Parlamentului, ca acesta să adopte legi mai restrictive. „Imediat ce cineva intră la închisoare, o persoană, o organizație non-guvernamentală, un avocat îl contactează și îi explică în ce fel să facă din aceasta afaceri”, declară Bence Tuzson, purtător de cuvânt al lui Orban. Acesta a precizat de asemenea că Budapesta urmează să discute această situație cu Parlamentul European și Consiliul Europei.

Guvernul Orban a revenit la putere în 2010. După acest moment, a adoptat o serie de măsuri controversate cu referire la ONG-urile și apărătorii drepturilor omului. Potrivit Comitetului Helsinki de la Budapesta, în cazul în care statul ar îmbunătăți condițiile de detenție în țară, problema compensațiilor ar fi rezolvată

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: BBC