Comisia Europeană – fără acord comercial post-Brexit cu Regatul Unit

Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pe data de 31 ianuarie 2020.

Comisia Europeană are o sarcină dificilă în ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiind nevoită să stabilească un acord de tranziție cu Londra, după finalizarea Brexit-ului, până la finalul anului 2020, timp în care negociatorii dezbat relațiile comerciale, notează portalul Euractiv.

„Nu este vorba doar de negocierea unui acord de liber schimb, ci de multe alte subiecte. Mi se pare că, de ambele părți, trebuie să ne întrebăm serios dacă toate aceste negocieri sunt realizabile într-un timp atât de scurt”, a declarat Ursula von der Leyen pentru ziarul francez Les Echos.

„Cred că ar fi rezonabil să facem un bilanț la jumătatea anului și, dacă este necesar, să acceptăm o prelungire a perioadei de tranziție”, a adăugat președinta Comisiei Europene.

În cadrul acordului de retragere pe care premierul Boris Johnson l-a convenit cu UE, dar care nu a fost încă aprobat de parlament, Marea Britanie ar putea solicita o prelungire de unul sau doi ani. Însă, după alegerile anticipate de luna aceasta în Marea Britanie, unde Johnson a câștigat o majoritate favorabilă, oficialul de la Londra susține că nu cere mai mult timp de pregătire și își pregătește legislația care să interzică o asemenea acțiune.

Într-un asemenea caz, negociatorii au la dispoziție doar 11 luni pentru a stabili acordurile comerciale, situație pe care oficialii celor două părți au descris-o ca fiind o sarcină extrem de pretențioasă.

La începutul acestei săptămâni, negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a recunoscut că acordul și ratificarea unei relații post-Brexit până la sfârșitul anului 2020, așa cum a cerut premierul Boris Johnson, va fi o provocare uriașă, dar a dat asigurări că se va face tot posibilul, chiar dacă nu se poate realiza totul.

Dacă până la sfârșitul anului 2020 acest acord nu este încheiat, Marea Britanie își va rupe legăturile cu o uriașă piață unică a Uniunii Europene, fără acorduri ulterioare pentru a proteja locurile de muncă și comerțul de ambele părți.

Autor: Laura-Iulia Artene