Cifră de afaceri colosală a exporturilor de arme raportată de Berlin

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Guvernul german a autorizat până pe 15 decembrie 2019 exporturi de arme în valoare de 7,95 miliarde de euro, potrivit unor date transmise de DPA. Această sumă este catalogată drept un record deoarece reușește să o depășească pe cea din 2015 (7,86 miliarde de euro), iar comparativ cu anul 2018, exporturile autorizate au crescut cu 65%.

Exporturile de arme în valoare de 1,77 miliarde de euro au fost direcționate către Ungaria. În același timp, Egiptul a beneficiat de exporturi în valorare de 806 miliarde de euro, în timp ce Statele Unite au beneficiat de exporturi în valoare de 483 miliarde de euro.

La începutul anului 2019, numărul autorizațiilor pentru exportul de arme a crescut, astfel că, la jumătatea anului, premisele de export le depășiseră pe cele ce vizau întreg anul precedent, când s-au obținut5,3 miliarde de euro.

Această creștere a autorizațiilor pentru exporturi se datorează unui lung proces de formare a unui nou guvern după alegerile din 2017, fapt ce a cauzat o îngreunare a procesului de luare a deciziilor, afirmă Peter Altmaier – ministrul german al Afacerilor Economice.

Comparativ cu anul 2018, proporția exporturilor spre țări non-europene sau care nu fac parte din NATO (ex: Australia) a scăzut în acest an de la 52,9% la 44,2%. Cu toate acestea, printre cele mai importante țări benefice regăsim cinci țări terțe, state care nu sunt tratate în mod egal, nu sunt membre UE sau NATO. Cifra exporturilor de arme a crescut cu aproape 1 miliard de euro.

„Aceste cifre arată că întregul sistem de control al exporturilor pur și simplu nu functionează”, a declarat Sevim Dagdelen, un expert în politică externă, membru al partidului Die Linke.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: The Local Germany