„Scrisoarea de dragoste” a lui Frans Timmermans pentru Marea Britanie

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat în scrisoarea sa că este „în continuare trist că unul dintre membrii familiei noastre vrea să rupă legăturile” , iar Regatul Unit va fi „ mereu binevenit” în Uniunea Europeană. În misiva sa publicată în The Guardian, fostul ministru de externe al Olandei, Frans Timmermans, a mărturisit că s-a îndrăgostit de Marea Britanie și de oamenii ei în timpul studiilor sale la Roma, când a urmat cursurile Școlii de Engleză „Saint George”.

Prin acest document, oficialul european a ținut să clarifice poziția sa față de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană: „Aţi decis să plecaţi. Mi se rupe inima, dar respect această decizie. Aţi avut sentimente contradictorii în legătură cu aceasta, aşa cum întotdeauna aţi avut sentimente contradictorii faţă de UE. Mi-ar fi plăcut să fi continuat cu această atitudine, v-a fost de folos şi ne-a ţinut pe toţi în formă. Trebuia să forţaţi lucrurile? Absolut deloc. Dar aţi făcut-o. Şi ceea ce este şi mai trist e faptul că vă afectează şi pe voi”.

Timmermans a mai scris că Marea Britanie o să fie mereu acceptată atunci când o să dorească să se întoarcă pentru că „noi nu o să plecăm nicăieri și tu vei fi primită dacă te vei întoarce”. Negocierile privind „viitoarea relație” vor începe în martie 2020, după ce Marea Britanie se va retrage oficial din Uniunea Europeană.

Autor: Maria-Andrada Tubultoc / Sursa foto: Euractiv