Rusia și UE luptă împreună împotriva sancțiunilor cerute de SUA

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , , , ,

Președintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sancțiuni companiilor implicate în construirea și dezvoltarea gazoductului rus Nord Stream 2, fapt ce a determinat Rusia și Uniunea Europeană să se alieze în criticarea dură a deciziei Statelor Unite, informează Știri pe Surse.

Sistemul Nord Stream este compus din două conducte care traversează Marea Baltică din Rusia până în apropierea Germaniei, iar Nord Stream 2 este o conductă proiectată pe 1200 km care ar urma să păstreze o linie de construcție similară primei conducte, neinterferând cu Zona Economică Exclusivă a Țărilor Baltice și a Poloniei.

În ciuda acestui fapt, președintele american a decis sancționarea celor care s-au implicat în construirea gazoductului rus Nord Stream 2, declarând dorința de contracarare a influenței ruse în spațiul european. Sancţiunile au în vizor companiile care colaborează la construirea în Marea Baltică a acestui gazoduct, care ocoleşte în special Ucraina – ţară aliată Occidentului. Oficialii americani sunt de părere că finalizarea conductei va crește dependența Europei de energia rusă, va spori veniturile Moscovei și va amplifica statutul de putere al președintelui rus, Vladimir Putin.

Ca răspuns la decizia luată de președintele american, Rusia și Uniunea Europeană au continuat să susțină proiectul aflat în derulare, neluând în seamă amenințările venite din partea Statelor Unite. Germania a acuzat, astfel, conducerea de la Washington de „amestec în afacerile interne”. Ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz, a declarat că „depinde de companiile implicate în construcția conductei să ia următoarele decizii”, fiind de părere că sancțiunile cerute reprezintă o încălcare evidentă a suveranității. La aceeași concluzie a ajuns și ministrul german de externe, Heiko Maas, care a precizat că sancțiunile cerute de președintele american sunt doar „un amestec în deciziile autonome luate în Europa”.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat sâmbătă că „în principiu, UE se opune impunerii de sancțiuni împotriva companiilor din UE care desfășoară activități legitime”, stabilind astfel poziția Uniunii Europene față de conflictul aflat în desfășurare și susținând faptul că este absolut necesară deciderea propriilor politici în plan energetic.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministrului de Externe al Rusiei, a manifestat printr-un comunicat opoziția categorică față de măsurile propuse de guvernul american, acuzând Washington-ul de promovarea unei „ideologii” care ar împiedica ulterior competiția globală în plan energetic.

Autor: Andreea Georgiana Dăncău / Sursa foto: Associated Press