Manfred Weber: Macron și Orbán au provocat „pagube grave democrației europene”

Fostul candidat la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron că a comis, împreună cu Viktor Orbán al Ungariei un „atac asupra Europei democratice”, notează Politico.

Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta din Parlamentul European, a concurat fără succes pentru președinția Comisiei la începutul acestui an în calitate de Spitzenkandidat al PPE.

Emmanuel Macron a condus opoziția împotriva obținerii slujbei de către Weber și împotriva sistemului Spitzenkandidat, în baza căruia liderii UE trebuiau să nominalizeze candidatul partidului care câștigă cele mai multe locuri în Parlament. Poziția a fost, în cele din urmă, ocupată de Ursula von der Leyen.

Într-un interviu acordat grupului mass-media german Funke,Weber a precizat că afirmațiile pre-electorale ale lui Macron – în care a sugerat că Weber nu avea experiența necesară pentru a deveni președinte al Comisiei – au fost „îndrăznețe” și constituiau „un atac asupra Europei democratice”.

Oficialul german a adăugat, de asemenea, că „Macron a format o axă cu premierul maghiar Viktor Orbán în Consiliu”.

Cu toate acestea, Weber a ținut să sublinieze faptul că, în final, Parlamentul – în special blocul socialist – a fost de vină pentru eșecul candidaturii sale: „Nu am putut nici măcar să ajung la Frans Timmermans, Spitzenkandidat-ul social democrat, în faza decisivă”.

Sub viitoarea președinție germană a Consiliului UE, Weber a declarat că blocul trebuie să abordeze migrația și schimbările climatice, repetând cererea sa pentru un „ambasador climatic” al UE.

Autor: Roxana-Elena Brutaru / Sursa foto: Deutsche Welle