Plângere penală pentru ștergerea telefonului Ursulei von der Leyen

Un politician german a depus o plângere penală pentru ștergerea datelor de pe un telefon mobil deținut de Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, când aceasta era ministrul apărării al Germaniei. Tobias Lindner, membru al Bundestag din partea partidului Green (opoziție), a depus plângerea împotriva persoanelor fără nume pentru suspectarea distrugerii intenționate a probelor, a informat presa germană sâmbătă, citată de Politico.

Parlamentarii germani au dorit să examineze telefonul lui von der Leyen, însă un oficial al ministerului apărării al țării a declarat joi că dispozitivul, pe care investigatorii îl solicitaseră să fie predat încă din februarie, a fost șters în august.

În plângerea formulată de Lindner către autoritățile judiciare germane, parlamentarul susține că ștergerea datelor „a zădărnicit strângerea de probe ale [comisiei parlamentare – n.r.] în contextul anchetei pe care o desfășoară pentru Bundestag și, prin urmare, a afectat grav scopul unei clarificări parlamentare a așa-numitei relații de consultanți”, a informat revista Der Spiegel.

Ministerul a declarat că telefonul a fost șters ca urmare a incidentului de securitate, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung.

Autor: Galina Caterev / Sursa foto: Politico