Parlamentul german aprobă măsuri de combatere a schimbărilor climatice

Pachetul de combatere a schimbărilor climatice, propus de guvernul Angelei Merkel, a fost aprobat joi, printr-un compromis obținut de cele două camere ale legislativului german (Bundesrat și Bundestag), informează dpa.

Bundestagul a fost cel ce a aprobat acest pachet joi, urmând ca vineri să fie exprimat și votul camerei legislative ce reunește landurile, Bundesratul.

Creșterea finanțării din partea guvernului de la Berlin, ce vizează promovarea folosirii transportului public în cele 16 landuri germane și creșterea taxei pe emisiile de dioxid de carbon transporturi și construcții (începând cu începând cu anul 2021), s-au aflat printre măsurile incluse în acest act. În același timp, Andreas Jung, parlamentar al Uniunii Creștin-Democratice, a precizat că „nodul gordian a fost tăiat”

„Lumii îi revine marea misiune de a combate schimbările climatice provocate de om”, a declarat ministrul german de finanţe, social-democratul Olaf Scholz. Oficialul consideră că aprobarea iniţiativei conferă Germaniei imaginea de lider al luptei împotriva schimbărilor climatice.

La rândul său, Stephan Brandner, parlamentarul membru al formaţiunii de dreapta radicală Alternativa pentru Germania (AfD), consideră că acest program a fi mult prea costisitor și lipsit de efecte concrete.

În același timp, liderul grupului parlamentar al Verzilor, Anton Hofreiter, insistă asupra rolului jucat de tinerii care au participat la proteste. Acesta consideră că, datorită presiunii create de acești tineri, care au făcut posibile protestele stradale, schimbările acestui pachet sunt posibile. Totuși, oficialul este de părere că mărirea taxelor pe emisii de CO2 nu reprezintă un real progres în acțiunea climatică.

Ca urmare a unui avertisment formulat de reprezentanții sectoarelor industriale cu privire la planurile de creștere a costurilor combustibililor fosil, Eric Schweitzer, președintele camerei germane pentru industrie și comerț a declarat că „aceste companii au nevoie să afle rapid în mod clar dacă mai au un viitor în Germania”.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm