Acord politic pentru creșterea finanțării participative în Uniunea Europeană

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul pe a 12-a din cele 13 legi din pachetul Uniunii Piețelor de Capital privind creșterea finanțării participative pe baza inovațiilor tehnologice pe piața financiară (FinTech), se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Finanțarea participativă („crowdfunding”) este o formă alternativă emergentă de finanțare folosită în special de companiile mici. Aceasta reunește persoanele juridice care fac un apel public online de finanțare pe un proiect punctual cu potențiali investitori.

„Aceasta este o sursă importantă de finanțare alternativă pentru start-up-urile și antreprenorii europeni inovativi, cărora le este greu să obțină finanțare prin intermediul canalelor tradiționale. O licență europeană de finanțare participativă va sprijini creșterea platformelor de finanțare participativă din Europa. Acest lucru le va permite investitorilor să concureze cu companii din întreaga Europă, oferind mai multe oportunități pentru companii și antreprenori spre a-și disemina ideile unei plaje mai mari de investitori”, a declarat Vladis Dombrovskis, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene însărcinat cu portofoliul „O Economie care Lucrează pentru Oameni”.

În perioada următoare, acordul va primi votul final din partea celor două instituții implicat în procesul decizional. Acesta va oferi o licență unică europeană și va crește nivelul de protecție pentru investitori, înlesnindu-le antreprenorilor accesul la fonduri pe bază de investiții și împrumuturi.

Autor: Cezar-Iulian Blebea / Sursa foto: FinTech News