Emily O’Reilly, realeasă Ombudsman European

Emily O’Reilly a fost realeasă Ombudsman European de către Parlamentul European reunit la Strasbourg pe data de 18 decembrie 2019, obținând 320 de voturi. Numirea în această funcție o face responsabilă din nou cu investigarea reclamațiilor împotriva organismelor Uniunii Europene pentru următorii cinci ani.

Primul său mandat ca Ombudsman European a început din data de 1 octombrie 2013. O’Reilly a fost prima femeie Ombudsman a Irlandei, ocupând și funcția de comisar informațional în Comisia Barroso.

La începutul fiecărei noi sesiuni parlamentare, Membrii Parlamentului European, aleg Ombudsmanul pe o perioadă de 5 ani.

Ombudsmanul Uniunii Europene investighează reclamațiile primite din partea cetățenilor UE, rezidenților UE și a organizațiilor UE despre proasta administrare de către instituții și alte organisme UE, despre conduita nedreaptă, discriminare, întârziere nejustificată sau proceduri incomplete.

Biroul Ombudsmanului poate declanșa investigații din proprie inițiativă, pe care le raportează Parlamentului European în fiecare an.

Autor: Vlad-Alexandru Soare / Sursa foto: Parlamentul European