Președintele SUA își apără strategia în războiul comercial cu China

By , in Internațional on . Tagged width: , , , , ,

La două zile după ce a anunțat extinderea taxelor vamale asupra tuturor importurilor provenite din China, președintele american Donald Trump a afirmat public faptul că lucrurile avansează în favoarea sa în războiul comercial cu Beijing-ul, apărându-și astfel strategia, relatează AFP și Reuters.

„Lucrurile merg foarte bine cu China. Ei ne plătesc zeci de miliarde de dolari, lucru făcut posibil prin devaluările lor monetare şi prin pomparea de sume imense de cash pentru a face ca sistemul lor să meargă”, a declarant președintele american, acuzând constant Beijing-ul de scăderea cursului monedei sale naționale.

Joi, la o zi după o scurtă sesiune de negocieri la Shanghai, încheiată fără progrese, liderul de la Casa Albă a relansat războiul comercial. Trump a anunțat că administrația sa va aplica, începând cu 1 septembrie, tarife vamale de 10% asupra a 300 miliarde de dolari asupra importurilor chineze ce au fost până la 1 septembrie scutite de asemenea tarife, decizie ce a produs consternare pe piețele comerciale care a pus totodată capăt unui armistițiu comercial ce dura de o lună.

Washington-ul impune deja taxe vamale suplimentare de 25% pentru bunuri chineze ce depășesc 250 de miliarde de dolari.

„Până acum consumatorul nu plătește nimic. Şi fără inflație. Fără ajutor de la Fed (Rezerva Federală – n.r.)”, a relatat Trump într-o postare pe Twitter.

Dacă taxele precedente au afectat într-o mică măsură cetățenii, aceste noi tarife vamale vor viza bunuri de consum curent precum uscătoarele de păr, pantofii sport, televizoarele cu ecran plat sau rochiile de mireasă.

Dacă președintele american își va pune în aplicare strategia, guvernul chinez a anunțat că va fi nevoit să adopte represalii. Liderul republican s-a felicitat de asemenea sâmbătă pentru strategia sa comercială.

„Țările vin spre noi și vor să negocieze adevărate acorduri comerciale, nu groaznicele oferte promoționale cu sens unic făcute de administrațiile precedente. Ele nu vor să fie vizate de taxele SUA”, a mai scris Trump pe rețeaua socială.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: CNN.com