Parcursul post-Președinție al României în UE

Mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene se va încheia pe 30 iunie, rolul de facilitator de consens fiind preluat de Finlanda, care va exercita pentru a treia oară Președinția Consiliului UE. România va avea însă un rol important în cadrul TRIO-ului, urmărind obiectivele pe termen lung și agenda comună stabilite împreună cu Finlanda și Croația. Consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, gestionarea Brexitului, finalizarea negocierilor privind cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, în interiorul și în afara UE, reprezintă principalele direcții pe care România și le-a asumat în programul de TRIO. Eforturile de organizare și exercitare a Președinției trebuie să fie astfel continuate, păstrând același ritm al implicării.

Pe lângă urmărirea agendei europene setate în ultimii doi ani, până la exercitarea unui nou mandat la Președinția Consiliului UE, România se confruntă cu două provocări majore: Pe de o parte, contribuția experților pe fiecare dosar în parte trebuie să fie în continuare valorificată. Urmărirea evoluției dosarelor și menținerea rețelei de expertiză în domeniul Afacerilor Europene reprezintă o necesitate în vederea redactării mandatelor de reprezentare ale intereselor statului român. Pe de altă parte, la nivel politic este necesară menținerea nivelului de participare și implicare. Demnitarii români nu trebuie să se ridice sau să absenteze de la masa negocierilor, în caz contrar, România ar rata oportunitatea de a conta în procesul de luare a deciziilor.

Nu în ultimul rând, dialogul cu cetățenii și informarea continuă constituie un demers necesar pentru a menține ridicat interesul și imaginea pozitivă asupra Uniunii Europene. Combaterea dezinformării și abandonarea retoricii anti-Bruxelles reprezintă principalele direcții de comunicare pe care elita politică trebuie să o urmeze, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Autor: Vladimir Adrian Costea