Bratislava va găzdui noul sediu al Autorității Europene a Muncii

Joi, 13 iunie, înaintea ședinței Consiliului pentru ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori, statele membre au hotărât ca Bratislava să găzduiască sediul Autorității Europene a Muncii, informează Comisia Europeană.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate a forței de muncă, Marianne Thyssen, a salutat decizia:„Felicit orașul Bratislava și guvernul Slovaciei că a fost ales să găzduiască sediul Autorității Europene în domeniul Muncii”.

Aceasta a continuat prin a spune că mobilitatea echitabilă a forței de muncă este o prioritate-cheie,iar libera circulație „stimulează creșterea economică, ajută întreprinderile să găsească competențele de care au nevoie și oferă tuturor posibilitatea de a-și valorifica cel mai bine talentele, însă trebuie să fie bine gestionată. Aceasta necesită reguli corecte, clare și eficiente. Autoritatea Europeană în domeniul  Muncii va sprijini mobilitatea forței de muncă și va oferi statelor membre UE instrumentele necesare pentru a coopera mai eficient și pentru a combate abuzurile”.

Președintele Juncker a anunțat pentru prima dată ideea de adresare a unei Autorități Europene în domeniul Muncii în septembrie 2017. Comisia a prezentat propunerea de înființare a Autorității în martie 2018, iar în februarie 2019 Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord provizoriu acord. După Parlamentul European, Consiliul a adoptat în mod oficial Regulamentul de instituire a Autorității Europene în domeniul Muncii, care va intra în vigoare în următoarele zile după semnarea și publicarea acestuia. Această nouă Autoritate se va asigura că normele Uniunii privind mobilitatea forței de muncă sunt puse în aplicare în mod echitabil, simplu și eficient. După adoptarea finală a regulamentului de înființare de ieri, va fi pusă în funcțiune în 2019 și va funcționa la capacitate maximă până în 2024.

Autor: Toma Oana

Sursă imagine: be.