Numărul solicitanților de azil din Uniunea Europeană, în creștere

Numărul solicitanților de azil în Uniunea Europeană a crescut de la începutul anului, existând o tendință descendentă de la începutul crizei refugiaților din 2015, conform unei analize a presei din Germania, citată de Politico.

În perioada ianuarie-aprilie 2019, în jur de 206.500 de oameni au aplicat pentru azil pentru prima data în Uniunea Europeană – o creștere de 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Această evoluție este datorată unei creșteri dramatice a celor ce aplică din Venezuela, Columbia sau statele din Balcanii de Vest, care nu au nevoie de o viză pentru a călători în Uniunea Europeană.

Având în vedere faptul că mai mult de un milion de migranți au venit în Europa în anul 2015, mulți dintre aceștia căutând refugiu în urma violențelor din Orientul Mijlociu și Africa, numărul oamenilor care au aplicat pentru azil a scăzut. Acest fapt s-a datorat eforturilor Europei de a reduce rata migrației, incluzând o înțelegere controversată din 2016 cu Turcia pentru a lua înapoi migranții care au venit de pe țărmurile ei pentru a ajunge în Uniunea Europeană.

Totodată, a fost observată o creștere a numărului de aplicanți de azil din Venezuela. În perioada amintită, numărul acestora a fost mai mare cu 121%, adică 14.257 aplicanți, în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Venezuela este în momentul de față a doua țară în ceea ce privește solicitanții de azil, în urma Siriei și înaintea Afganistanului. În timp ce numărul solicitanților azil din Siria a scăzut cu 8%, numărul solicitanților din Afganistan a crescut cu 36%. În același timp. numărul persoanelor din Columbia ce solicită azil a crescut la 8.097 – o creștere cu 156%.

„Uniunea Europeană rămâne sub presiune – și va rămâne așa pentru următoarele decenii”, a declarat Fabrice Leggeri, Directorul Executiv al Frontex, agenția UE însărcinată cu controlul granițelor Spațiului Schengen.

„Prin urmare, Uniunea Europeană și statele membre trebuie să colaboreze îndeaproape cu țările de origine pentru a face viața mai ușoară în acele locuri. Politica nu ar trebui să se limiteze la protecția granițelor ”, a completat oficialul.

Autor: Andrei-Cosmin Grigore / Sursa foto: ABC News