Viktor Orban ezită cu privire la viitorul politic al Fidesz în Parlamentul European

Aflată la guvernare în Budapesta, formațiunea Fidesz va rămâne în interiorul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) doar dacă acest lucru este în conformitate cu interesul național. În caz contrar, formațiunea va părăsi grupul europarlamentar al PPE, alăturându-se unuia conform intereselor naționale, a anunțat premierul Viktor Orban, vineri, citat de MTI.

În intervențiile sale de până în prezent, premierul nu a anunțat formațiunea la care ar adera Fidesz în cazul unei posibile retrageri din PPE.

În luna martie, formațiunea a fost suspendată din PPE pe motivul unei „politici iliberale” promovată de Budapesta. Unul dintre motivele ce a dus la neînțelegeri cu PPE îl reprezintă migrația, abordarea Fidesz fiind mai apropiată de cea a partidelor populiste de extremă dreaptă.

Țările din Grupul de la Vișegrad – Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia – au convenit „să adopte o poziție comună cu privire la noii lideri ai instituțiilor UE”, a mai susținut șeful guvernului ungar.

Marți seară, în cadrul reuniunii informale a liderilor statelor membre ale UE. Aceștia i-au încredințat președintelui Consiliului European, Donald Tusk, mandatul de a consulta statele membre și Parlamentul European cu privire la desemnarea candidaților pentru posturile de conducere ale principalelor instituții europene (Comisia Europeană, Consiliul European).

Potrivit Tratatului de la Lisabona, statele membre trebuie să numească un candidat pentru postul de președinte al Comisiei Europene, ținând cont de rezultatele alegerilor europene.

Parlamentul European trebuie să-şi dea acordul asupra noului președinte al Comisiei Europene prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al eurodeputaţilor). În cazul în care candidatul nu obţine majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună, Consiliul European hotărând cu majoritate calificată.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm / Sursa foto: MTI