Interviu / Dimitrije Jovićević (RYCO): „Mulți tineri ar părăsi Muntenegru dacă ar avea ocazia”

În cadrul conferinței „How to better respond to European aspirations of the young generation in the Western Balkans”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, echipa Știri Europene a avut ocazia de a sta de vorbă cu Dimitrije Jovićević, invitat ca speaker la eveniment, în cadrul panelului Re-imagining the Balkans in Europe. Building trust and consolidating resilience for a common future, moderat de Lect. Univ. Dr. Miruna Butnaru Troncotă (Director al Centrului de Studii Europene SNSPA).

Dimitrije Jovićević este reprezentantul tinerilor din Muntenegru în Biroul Regional pentru Cooperarea pentru Tineret (RYCO). Acesta lucrează cu organizații de tineret, câștigându-și experiența în lucrul direct cu tinerii și în elaborarea politicilor. Printre interesele sale se numără relațiile internaționale și economia politică. În 2016 a fost delegat european al tineretului la Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei. În același an a devenit membru al consiliului de conducere al RYCO.

1. După rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, care este viziunea dvs. globală asupra viitorului UE? Cum va afecta viitoarea componență a Parlamentului European (PE) perspectivele aderării Muntenegrului la UE?

Rezultatele alegerilor nu au venit ca o surpriză, să fiu sincer. Rezultatele au fost preconizate de către unii autori, intelectuali și de unele organizații ale societății civile, lucru ce trebuia luat în considerare de către statele membre ale UE înainte de alegeri. Am putut observa că partidele populiste și de dreapta au avut campanii foarte puternice, în timp ce partidele pro-europene nu au ținut cont cu adevărat de acest lucru, imagine ce trebuie schimbată. Mă bucur să văd însă că partidele pro-europene dețin majoritatea în PE. Reprezintă o speranță pentru noi toți, dar și un avertisment că, în viitorul apropiat, trebuie să ne străduim să ne asigurăm că partidele de dreapta și partidele populiste nu primesc mai multe voturi.

De asemenea, rezultatele atrag atenția asupra comunicării valorilor europene către cetățenii UE, fiind un lucru foarte important și principala diferență dintre Balcanii de Vest și statele membre ale UE. În această privință, oamenii din Balcanii de Vest, în special tinerii, înțeleg necesitatea de a avea o comunitate europeană, de a trăi într-o societate sigură, în care statul de drept, democrația și drepturile omului sunt respectate. Însă cetățenii UE nu conștientizează acest lucru. S-au născut și au crescut în aceste societăți foarte bine dezvoltate și nu înțeleg cât de dificil este să te naști și să trăiești într-o societate care nu se bazează pe asemenea valori.

Astfel, consider că sunt multe de făcut în viitor referitor la dezbaterile și salvarea UE. Este important să discutăm despre schimbările cărora UE trebuie să le facă față. UE se confruntă cu o mulțime de provocări, lucru care se întâmplă de foarte mult timp, ceea ce impune cu certitudine necesitatea unor discuții privind viitorul integrării europene. Indiferent dacă va rămâne în această formă sau va trece prin unele schimbări structurale în ceea ce privește dezvoltarea federalismului, schimbările sunt necesare; structura actuală are nevoie de o schimbare.

Și asta mă aduce la viziunea mea asupra modului în care noua compoziție a PE va afecta de fapt țările din Balcanii de Vest și, în special, Muntenegru. Nu cred că va exista o schimbare imensă. Încă mai cred că extinderea UE va fi un subiect, deși poate nu la fel de arzător ca până acum. Cu toate acestea, depinde de Balcanii de Vest să se înscrie în Agenda Uniunii Europene, întrucât UE se confruntă cu o criză și cred că toată lumea va deveni mai conștientă de aceasta.

Raportându-mă la Muntenegru, pot spune că este o țară mică, iar atât timp cât sunt îndeplinite criteriile specifice, iar capitolele sunt închise, cred că aderarea se va desfășura fără probleme, întocmai datorită faptului că Muntenegru este destul de mic și nu va produce schimbări uriașe în UE.

Cu toate acestea, trebuie să discutăm, de asemenea, problema multor țări mici care aderă la UE, inclusiv problema proporției, problema egalității voturilor, întrucât nu putem compara Muntenegru, care are mai puțin de 1 milion de locuitori, cu Germania sau altă țară și să le oferim drepturi egale de vot.

Acestea sunt întrebările care trebuie puse pentru viitorul UE și cred că dialogul în interiorul UE este necesar, însă, de asemenea, consider că este impetuos necesar un dialog mai fructuos între Balcanii de Vest și UE.

Dimitrije Jovićević, alături de corespondentul SE, Paula Artin

2. Care este nivelul de implicare a tinerilor din Muntenegru în proiectele europene? Considerați că proiectele realizate de RYCO au influențat tinerii, motivându-i să se concentreze asupra ideilor și valorilor europene?

Ceea ce vedem în Muntenegru și, de asemenea, în Balcanii de Vest este un sprijin imens pentru UE. Aceasta se datorează în principal faptului că oamenii percep pozitiv UE, în special datorită pieței unice, a libertății de mișcare etc., dar și datorită valorilor, oportunităților, datorită siguranței, cooperării și libertăților de care beneficiază statele odată cu aderarea la UE. În acest sens, cred că multe proiecte au contribuit la creșterea gradului de conștientizare; totuși ceea ce cred că nu este foarte bine comunicat în Balcanii de Vest este că, odată deveniți cetățeni europeni, nu primim doar de drepturi. Devenind cetățeni europeni, primim și anumite îndatoriri, cea mai importantă fiind aceea de a salva UE, de a ne asigura că UE continuă să funcționeze.

În ceea ce privește RYCO, documentele noastre strategice precizează clar că integrarea europeană face parte din valorile noastre. Valorile europene sunt susținute pe deplin în cadrul RYCO, prin urmare, toate proiectele noastre se bazează pe valorile cooperării regionale, ale reconcilierii, ale relațiilor de bună vecinătate, respectării drepturilor omului, democrației, statului de drept. Este minunat să văd Comisia Europeană în sprijinul RYCO, deoarece transmite un mesaj puternic că noi, RYCO – șase administrații, reprezentanți ai tinerilor, întregul nostru Consiliu de Conducere – suntem pregătiți să susținem aceste valori prin deciziile pe care le luăm zilnic pentru RYCO.

3. Având în vedere contextul politic actual din Muntenegru, credeți că tinerii vor rămâne în țară și vor lupta pentru un viitor european?

Muntenegru are o situație politică foarte specifică. Aceasta înseamnă că mulți tineri s-au născut și au trăit sub același regim politic. Încă există multe provocări cu care se confruntă statul. Statisticile arată că mulți tineri ar părăsi Muntenegru dacă ar avea ocazia. În calitate de stat non-membru al Uniunii Europene, este mai dificil pentru tineri să se mute în mod liber, întrucât trebuie să facă demersuri pentru obținerea unei vize, a permiselor de ședere, a permiselor de muncă etc., este deci o procedură mai complexă. Vreau însă să cred că oamenii care au părăsit țara vor reveni pentru a-și împărtăși cunoștințele și, de asemenea, vreau să cred că tinerii din Muntenegru sunt dispuși să facă o schimbare. Schimbarea este cu adevărat necesară și este singura modalitate prin care putem să-i păstrăm pe tineri în Muntenegru și să devenim un stat membru european cu adevărat prosper.

Interviu realizat de Paula-Camelia Artin