Sebastian Kurz, ales drept candidat principal al Partidului Popular Austriac

Partidul Popular Austriac (ÖVP) l-a desemnat pe Sebastian Kurz drept candidatul său principal în alegerile viitoare, la doar două zile după ce a pierdut un vot de încredere care l-a forțat să renunțe la funcția de cancelar, informează Politico.

Secretarul general al Partidului Popular Austriac, Karl Nehammer, a anunțat  miercuri nominalizarea lui Kurz pentru alegerile anticipate, pe care Kurz le-a cerut încă de când se afla în funcție, după ce guvernul său de coaliție s-a prăbușit în urma scandalului numit „afacerea Ibiza”.

La începutul acestei luni au apărut câteva filmări , în care vicecancelarul lui Kurz și liderul Partidului Libertății de extremă dreapta (FPÖ) Heinz-Christian s-au întâlnit cu o femeie despre care credea că este nepoata bogată a unui oligarh rus, pe insula Ibiza, înainte de alegerile austriece din 2017. În filmare, Strache este văzut încercând să comercializeze contracte publice lucrative pentru susținerea campaniei de la femeie.

Eliberarea video-ului l-a determinat pe Strache să demisioneze, acesta fiind urmat de colegii săi, membri ai Partidului Libertății (FPÖ). Aceștia au părăsit guvernul după ce Kurz a insistat că ministrul de Interne al Partidului Libertății  trebuia să demisioneze pentru a garanta o investigație imparțială a videoclipului. Kurz a numit apoi alegerile anticipate, stabilite pentru luna septembrie.

Miercuri, Nehammer a criticat „alianța” opoziției social-democraților (SPÖ) și FPÖ, care au votat împotriva lui Sebastian Kurz și a guvernului său minoritar în Parlament luni.

Autor: Oana Toma / Sursă imagine: Politico.eu