Cum va fi ales noul președinte al Parlamentului European?

Deputații europeni desemnați în urma votului din data de 26 mai se vor reuni în plen la începutul lunii iulie pentru a alege următorul președinte al Parlamentului European (PE), informează instituția.

Candidații care doresc să ocupe această poziție trebuie propuși de un grup politic sau de un grup de cel puțin 38 de europarlamentari. Pentru a deveni președinte, candidații trebuie să obțină majoritatea sufragiilor exprimate (prin vot secret). Pot avea loc până la patru tururi de scrutin, ultimul desfășurându-se între cei doi candidați care au primit cele mai multe voturi în penultimul tur. Mandatul de președinte al PE are o durată de doi ani și jumătate, cu posibilitatea de reînnoire.

Președintele PE are un rol important acesta coordonând activitățile instituției și dezbaterile din ședințele plenare. De asemenea, succesorul lui Antonio Tajani va fi însărcinat cu menținerea ordinii în plen și declararea bugetului UE adoptat. De asemenea, va reprezenta Parlamentul în relațiile externe și cu celelalte instituții UE.

În caz de absență, președintele poate fi înlocuit de unul dintre cei 14 vicepreședinți. Aceștia sunt aleși în cursul primei perioade de sesiune, într-un singur tur de scrutin.

Autor: Irene Mihai / Sursa foto: Parlamentul European