Extinderea UE spre Albania și Macedonia de Nord, în atenția Comisiei Europene

Comisia Europeană a publicat, miercuri, un ultimul Pachet privind Extinderea Uniunii Europene din acest mandat, informează site-ul oficial al Președinției române la Consiliul UE.

În cadrul pachetului Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Acest lucru este „un semnal pozitiv”, decizia urmând să revină statelor membre, reprezentate Consiliului European. Președinția română va urmări adoptarea setului de Concluzii ale Consiliului privind extinderea, pe baza recomandărilor Comisiei Europene și în linie cu deciziile adoptate la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din 26 iunie 2018, precizează aceeași sursă.

Printre cele mai remarcabile evoluții din ultimul an notate de Comunicarea Comisiei Europene se numără Acordul istoric de la Prespa, încheiat între R. Macedonia de Nord și Grecia (iunie 2018), acesta fiind ilustrat ca „o dovadă clară a forței de atracție a ideii europene care face posibilă avansarea către un viitor european comun stabil și prosper”.

Potrivit sursei citate, Politica de extindere reprezintă „un palier prioritar al dimensiunii externe a acțiunii Președinției României la Consiliul UE, reflectat și în programul său, fiind cel mai eficient instrument care a reușit de-a lungul anilor să proiecteze valorile europene în vecinătatea Uniunii  Europene”.

România împărtășește abordarea Comisiei Europene privind rolul important pe care îl reprezintă politica de extindere în asigurarea păcii, stabilității, dezvoltării economice și securității Europei. Atât Președinția română, cât și Ministerul Afacerilor Externe salută recomandările formulate de Comisie miercuri.

Autor: Ana Maria Neagu / Sursa foto: ABC News