Interviu / Vlad Măcelaru: „Totul pleacă de la educație”

By , in Interviuri on . Tagged width: , , , , ,

În cadrul conferinței „How to better respond to European aspirations of the young generation in the Western Balkans”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, echipa Știri Europene a avut ocazia de a sta de vorbă cu Vlad Măcelaru, invitat ca speaker la eveniment, în cadrul panelului Supporting the next generation of young innovators. Entrepreneurship and startups, Technology/ICT, Science: examples and best practices in EU & the WB, moderat de Veronica Ștefan (Digital Citizens Romania).

Vlad este un tânăr antreprenor, cu spirit analitic și capacități de conducere. Pasionat de tehnologie, educație și dezvoltare socială, Vlad este fost delegat al tinerilor la Națiunile Unite (UN Youth Delgate) și Business Analyst pentru Procter & Gamble România. Dar să fie oare această prezentare succintă suficientă pentru a înțelege ce fel de tânăr este Vlad?

Vlad Măcelaru este absolvent al Universității de Științe Aplicate Fontys (Venlo, Olanda), petrecându-și un semestru al ultimul an de licență în Tokyo, Japonia la Universitatea Musashi, ca parte unui program de schimb între studenți. Întrebat cum l-a ajutat această ultimă experiență menționată, Vlad a mărturisit că a fost plăcut surprins de atitudinea lor față de mediu, dar și cultura colectivistă a acestora, „totul se întâmplă pentru echipă”, în Vest oamenii fiind mult mai individualiști.

„Japonia este o altă planetă”, a declarat Vlad. Primul său șoc a fost că populația nu vorbea limba engleză, la început fiind destul de greu să se descurce, dar s-a întors noi experiențe și mai pasionat de tehnologie și ce impact are aceasta asupra societății.

Vlad Măcelaru, alături de corespondentul SE, Andreea Dobrică

Forbes30under30 este o recunoaștere la nivel internațional a muncii mele

Vlad Măcelaru a primit în primăvara acestui an premiul Forbes30under30, distincție pe care tânărul nu o vede decât ca pe o recunoaștere la nivel internațional pentru inovație, precum și ca o validare a proiectului său – ClarK. Recunoașterea primită în România este bine venită, dar altele sunt validările sale: faptul că este căutat de studenții care își caută încă din facultate locuri de practică în domeniile care le plac cu adevărat.

L-am rugat să ne povestească puțin despre viitorul start-up-ului său, ClarK, ochelari care folosesc senzori pentru a îmbunătăți productivitatea și siguranța în fabrici și pe teren. „Pot înlocui instrucțiuni fizice, hărți, scheme, precum și multiple aparate de măsurat precum camera cu termoviziune, senzori de gaze, radare etc., permițând operatorului să aibă informația direct în câmpul vizual și ambele mâini libere”, spune Vlad pentru Forbes. Cu acest produs, echipa ClarK a participat la hackathon-uri și concursuri de inovație. În martie 2018, tinerii s-au înscris la Innovation Labs, unde au câștigat premiul „Startup of the year” și au obținut premiul întâi la competiția „Be an Innovator” din Berlin, precum și un premiu în competiția NASA „Space Apps Challenge”.

Vlad consideră că viitorul proiectului său este în România, dorind să se dezvolte cu capital românesc, având linia de asamblare tot în țară. De ce? Pentru că fostul delegat al tineretului din România la ONU își dorește creșterea nivelului tehnologiei în țara noastră, dezvoltarea locurilor de muncă pentru tineri, precum și facilitarea controlului producției. Totodată, Vlad își dorește ca proiectul său să ajungă un centru de excelență la nivelul Europei de Est, depășind astfel granițele României.

În final, Vlad Măcelaru a precizat că momentan dorește să se axeze pe proiectele personale la care lucrează deja pentru a ajuta tinerii să se integreze mai ușor în câmpul muncii și a ajuta ca vocea lor să fie auzită, accentuând ideea că totul pornește de la accesul la educație de calitate.

Interviu realizat de Andreea Dobrică