Noi dezbateri privind avortul în Malta

Dezbaterea controversată referitoare la legile stricte privind avortul din Malta a trecut de la forumurile de pe Facebook la cele mai înalte niveluri ale politicii naționale, chiar în perioada pentru alegerile europene, relatează Politico.

În săptămânile premergătoare scrutinului de sâmbătă, Partidul Naționalist din opoziție a publicat anunțuri pe panourile din insulă, care susțineau mesajul partidului împotriva avortului. Liderul său, Adrian Delia, a numit alegerile europene un „referendum asupra avortului”, acuzând Partidul Laburist de guvernământ că sprijină în mod secret dreptul la avort.

Premierul maltez Joseph Muscat a fost presat să răspundă acuzațiilor și a declarat că guvernul nu este mandatat să schimbe legile privind avortul. Potrivit ultimelor sondaje, 95% din maltezi nu sunt de acord cu avortul în primele 12 săptămâni de sarcină.

Într-o țară precum Malta, care deține mulți utilizatori ai rețelelor sociale și unele dintre cele mai stricte legi privind avortul din UE, întreruperea sarcinii a fost întotdeauna un subiect controversat. După schimbarea majoră din Irlanda, activiștii maltezi pentru dreptul la avort au sporit presiunea. De asemenea, Lara Dimitrijevic, directorul Fundației pentru Drepturile Femeilor din Malta, a declarat că activiștii „se mișcă mai repede decât am văzut în 10 ani”.

Autor: Roxana-Elena Brutaru / Sursa foto: The Times of Malta