Fantomele trecutului revin în Germania

Cancelarul Angela Merkel a avertizat că ,,fantomele trecutului” – cum ar fi antisemitismul – își fac din nou simțită prezența, iar Germania trebuie să le înfrunte, informează Politico..

„Trebuie să le spunem tinerilor ce a adus istoria asupra noastră și asupra celorlalți” a declarat cancelarul Germaniei, recunoscând faptul că această misiune „a devenit mai grea, dar trebuie să fie dusă la bun sfârșit”.

Oficialul german a precizat de asemenea că oamenilor trebuie „să le fie reamintită nevoia de democrație și importanța drepturilor omului”, adăugând că uneori cei în cauză trebuie „să se pună în locul celorlalți”.

Merkel a subliniat faptul că în Germania amenințări precum antisemitismul „au fost văzute întotdeauna „în contextul trecutului nostru, ceea ce înseamnă că trebuie să fim mai vigilenți decât ceilalți”.

Cancelarul a recunoscut că încă există un număr semnificativ de antisemiți în Germania și că la aproape 75 de ani de la Holocaust, evreii încă sunt amenințați în această țară. „Din nefericire nu este zi în care o sinagogă, un centru pentru copii evrei sau o școală pentru copii evrei să nu aibă nevoie de protecția poliției germane”, a explicat Merkel

Săptămâna trecută, comisarul Germaniei însărcinat cu antisemitismul a avertizat că evreii nu pot purta în siguranță kippah sau yarmulke pe teritoriul țării. De asemenea există îngrijorări legate de faptul că Holocaustul se așterne asupra Europei, un studiu recent arătând că, în Austria, aproape jumătate din populație nu știe că 6 milioane de evrei au fost uciși în perioada regimului nazist.

Autor: Andrei-Cosmin Grigore / Sursa foto: Infolibre