Extrema dreaptă în viitorul Parlament European – alianțe și diviziuni

Peste 170 de locuri (23%) vor fi alocate partidelor eurosceptice în acest mandat al Parlamentului European, arată rezultatele provizorii ale alegerilor din acest weekend, preluate de Euronews.

Euroscepticismul a condus extrema-dreaptă la putere, însă reprezentanții săi vor trebui să atragă alte grupuri politice în cauza lor pentru a schimba politica UE. Pentru a face acest lucru, euroscepticii vor trebui să se unească pe o varietate de probleme, de la problema azilului politic până la relațiile cu Rusia.

Partidele eurosceptice care au obținut locuri importante în Parlamentul European sunt:

  • Brexit-Party: Partidul a fost fondat de Nigel Farage în ianuarie 2019;
  • Lega Nord / Liga Nordică: Partid italian de dreapta, condus de vicepremierul Matteo Salvini;
  • Partidul Justiție și Dreptate (PiS):Partid de dreapta din Polonia condus de premierul Mateusz Morawiecki;
  • Fidesz: Partid de extremă dreapta condus de prim-ministru Ungariei Viktor Orban;
  • Rassemblement National (Adunarea Națională): Partid de dreapta din Franța, condus de Marine Le Pen.

În urma discuțiilor dintre grupările eurosceptice care au câștigat alegerile europarlamentare sau au obținut un procent semnificativ, există mai multe alianțe potențiale și diviziuni posibile pentru a putea forma un grup cu o putere semnificativă în Parlamentul European. Acest fapt se poate realiza și pe fondul scăderii înregistrate de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) și de Partidul Popular European (PPE).

Matteo Salvini, unul dintre cei mai fervenți susținători ai ideologiei, dorește să unească extrema dreaptă prin construirea unui grup comun de 150 de parlamentari. Luni, vicepremierul italian a declarat că a discutat deja problema cu formațiunile conduce Marine Le Pen, Nigel Farage și Viktor Orban.

Orban, al cărui partid a fost suspendat recent din PPE, pare că va părăsi grupul și se va alătura lui Salvini. Problemele de azil, totuși, sunt destul de divergente pentru a putea dizolva această relație. Solicitările Italiei de a distribui solicitanții de azil în rândul statelor UE au fost mult timp respinse de statele din Europa de Centrală și de Est – în principal de statele din grupul Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria).

Polonezii din PiS au precizat la rândul lor că sunt pregătiți pentru discuții în cadrul Alianței cu Liga lui Salvini. Cu toate acestea, problema rusească poate împiedica această unificare. Membrii PiS s-au declarat reticenți în a accepta relații mai strânse cu Rusia. Acest partid urmează să dețină 23 de locuri în Parlamentul European și poate reprezenta un actor important în eventualitatea formării unui grup nou. Liga din Italia și Frontul Național din Franța, totuși, sunt decise să mențină relații de prietenie cu Rusia, complicând închegarea unui bloc naționalist european.

Probabil cel mai de succes eurosceptic, Nigel Farage va conduce cel mai mare partid din viitorul Parlament European. Dacă Marea Britanie va părăsi UE așa cum a fost planificat, pe 31 octombrie, toți deputații britanici vor trebui să părăsească forul legislativ. Astfel, locul lor într-o viitoare alianță eurosceptică nu este sigură.

Partidele eurosceptice au crescut de la 20% la 23% în alegerile europene. Pentru a perturba politica UE, acestea trebuie să formeze un grup colectiv care să reflecte afilierile lor de extremă dreapta. Această afiliere, totuși, cuplată cu idealurile intrinseci ale naționalismului și autoguvernării, se poate dovedi a fi o piedică în realizarea acestei alianțe.

Autor: Ionel Bordianu / Sursa foto: The Telegraph