Austria: Partidul Libertăţii de extremă-dreaptă renunţă la guvernul condus de Sebastian Kurz

Partidul Libertății (FPÖ) de extremă-dreaptă din Austria s-a retras din coaliția de guvernământ după ce două persoane de top au fost surprinse într-un videoclip filmat cu camera ascunsă.

Președintele Alexander Van der Bellen l-a concediat pe ministrul de interne din partidul FPÖ, Herbert Kickl, care i-a determinat pe ceilalți miniștri ai partidului să demisioneze în solidaritate.

În filmare, liderul de extremă dreaptă Heinz-Christian Strache pare să ofere contracte guvernamentale unei femei în schimbul sprijinului electoral. Acesta a demisionat din funcţia de vice-cancelar. Ministrul de Interne nu se afla în scenă, dar marți, președintele Van der Bellen l-a concediat la cererea cancelarului Sebastian Kurz.

Kurz încearcă acum să înlocuiască toți cei cinci miniștri cu tehnocrați – care spun că vor fi experți în domeniul lor – pentru a forma un guvern interimar. Singura excepție este ministrul de externe, Karin Kneissl, independent, ales de FPÖ, care a declarat că va rămâne în postul său.

Sebastian Kurz, în același timp, se confruntă cu perspectiva unui vot de neîncredere, în mijlocul haosului politic. O sesiune specială a parlamentului austriac a fost anunţată pentru 27 mai.

De ce se află cancelarul Kurz în „bătaia focului”?

Efectele filmării mai sus menţionate s-au răspândit dincolo de FPÖ, asupra cancelarului Kurz, care este liderul Partidului Popular de centru-dreapta în guvernul de coaliție.

Kurz a încheiat efectiv coaliția, solicitând noi alegeri în septembrie și anunțând demiterea ministrului de interne Kickl – care era secretar general al FPÖ în momentul în care a fost realizat videoclipul, în 2017.

Cancelarul a spus că dorește „transparență totală și o investigație totală și imparțială”.

Alți miniștri FPÖ, totuși, au declarat, luni, că îi vor oferi suport domnul Kickl și vor demisiona în solidaritate.

Sebastian Kurz a declarat că un guvern interimar va continua la putere până la votul din septembrie, însă partidul său de guvernământ are doar 62 de locuri în parlamentul cu 183 de locuri.

Moțiunea de cenzură, prezentată de Peter Pilz de la partidul Jetzt, a făcut apel la un guvern tehnocrat care va asigura interimatul până la alegeri.

Sebastian Kurz a făcut parte din două guverne eșuate, a afirmat Peter Pilz. „Din ce în ce mai mult, avem impresia că acest eșec nu este un accident … Cu el(n.r. Sebastian Kurz), se pare că este vorba despre creșterea puterii sale. (…) În situația actuală, stabilitatea poate fi realizată doar cu un grup independent de experți, nu de un cabinet de campanie condus de Kurz”.

Nu este clar care partide vor sprijini moțiunea.

Marți dimineață, Herbert Kickl a declarat că partidul său va vota împotriva cancelarului, în cazul în care acesta va fi supus unui vot de încredere. Dar un purtător de cuvânt al Partidului Libertății a declarat Asociației Presei austriece că observațiile lui Kickl au fost interpretate greșit și că nu a fost încă adoptată nicio decizie.

Ce este în videoclip?

Scandalul este denumit pe scară largă „Ibiza Gate”, după insula spaniolă în care a fost înregistrat videoclipul. Videoclipul a fost făcut cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri, ceea ce a făcut ca Partidul Popular, FPÖ și  Kurz să aibă succes.

În materialul filmat, publicat vinerea trecută de mass-media germană, Heinz-Christian Strache poate fi văzut fiind foarte relaxat într-o vilă împreună cu liderul grupului parlamentar FPÖ, Johann Gudenus, în timp ce se întâlnesc cu o femeie considerată a fi un investitor ce pretindea că este nepoata unui oligarh rus.

În timpul conversației, Strache pare să îi ofere contracte publice dacă își cumpără o mare parte din acţiunile ziarul austriac Kronen Zeitung – și dacă va susține Partidul Libertății.

Unele surse au declarat că un anumit număr de jurnaliști ar trebui „împinși” din ziar și că dorește „să construiască un peisaj mediatic ca [Viktor] Orban” – referindu-se la liderul naționalist al Ungariei.

Multe întrebări rămân fără răspuns cu privire la videoclip în sine: nu este clar cine a înregistrat sau cum a fost oferit către mass-media germană.

Momentul lansării videoclipului în presă – cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European din întreaga UE – a fost de asemenea pus în discuție. Procurorul din Viena are în vedere o posibilă anchetă penală.

Autor: Ioana Popescu

Sursă foto: DW.com