Fondul de Solidaritate al UE: 293,5 milioane de euro pentru Austria, Italia și România

Comisia  Europeană propune la 15 mai 2019, suma de 293,5 milioane de euro în cadrul Fondului de Solidaritate al UE pentru Austria, Italia și România în urma dezastrelor naturale care au avut loc în aceste țări în anul 2018. De asemenea, Comisia a publicat un raport de evaluare a activității fondului, de la crearea sa în 2002 și până în prezent.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene a fost creat pentru a răspunde dezastrelor naturale majore și pentru a exprima solidaritatea europeană regiunilor afectate de dezastre în Europa, ca reacție la inundațiile severe din Europa Centrală în vara anului 2002. De atunci, acesta a fost utilizat pentru 80 de catastrofe care acoperă o serie de evenimente precum inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secetă.

Din cele 293,5 milioane de euro, 277,2 milioane de euro sunt distribuite pentru Italia ca urmare a ploilor abundente, a vânturilor puternice, a inundațiilor și a alunecărilor de teren din toamna anului 2018; 8,1 milioane de euro merg către Austria ca urmare a unor evenimente similare ca cele petrecute în Italia, iar 8,2 milioane de euro sunt distribuite pentru regiunea  de Nord-Est a României, în urma inundațiilor din vara anului 2018..

„Fondul de Solidaritate al UE este o expresie concretă a solidarității europene. Oferă ajutor țărilor și regiunilor după dezastre naturale și ajută populațiile să-și revină. Astăzi acordăm o mână de ajutor Austriei, Italiei și României și reflectăm cum să facem din Fondul de Solidaritate al UE un instrument și mai util în următorul buget pe termen lung al UE”,  a declarat Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

Raportul de evaluare a activității Fondului de Solidaritate subliniază faptul că s-a oferit  sprijin de peste 2 miliarde de euro de la începutul Comisiei Juncker, inclusiv un record de 1,2 miliarde de euro pentru cutremurele din 2016/2017 din Italia și un total de 5,2 miliarde de euro de la înființarea acestuia în anul 2002. De asemenea, raportul prezintă și domenii care necesită o atenție mai amplă pentru ca Fondul să devină mai performant, precum rapiditatea și flexibilitatea în caz de dezastru natural; coerența  și eficacitatea acestuia.

Autor: Claudia Stoica