Orban-Trump: reuniune pe tema migrației

În data de 13 mai va avea loc la Washington reuniunea bilaterală dintre premierul Ungariei, Viktor Orban și președintele SUA, Donald Trump, migrația fiind principala temă ce urmează a fi abordată de cei doi oficiali, informează Associated Press.

Întâlnirea are loc după ce partidul Fidesz, condus de Orban, a fost exclus din Partidul Popular European (PPE), din care face parte şi Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Excluderea a avut drept motivație nerespectarea statului de drept de către liderii politici de la Budapesta (una dintre valorile principale ale Uniunii Europene).

Guvernul condus de Viktor Orban a lansat recent o campanie împotriva lui Juncker şi a Bruxelles-ului, iar pe fondul predicţiilor că numeroşi eurosceptici vor face parte din viitorul Parlament European, Juncker a ținut să afirme: „Totuşi, cred că în aceste alegeri cei care promovează naţionalismul absurd vor plăti preţul”.

În iulie 2016, Orban a devenit primul șef de guvern din Uniunea Europeană care l-a susținut pe Trump în campania electorală din SUA. Relația dintre Ungaria și SUA s-a îmbunătățit după ce reprezentanții celor două state s-au numărat printre cei care au votat împotriva Pactului de Migrație al Națiunilor Unite.

Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a declarat că întâlnirea va include, de asemenea, discuții privind chestiuni bilaterale precum cooperarea în materie de apărare. Ungaria intenționează să achiziționeze rachete cu rază medie de acțiune din SUA, fiind de așteptat și alte contracte de înarmare.

Autor: Ionel Bordianu / Sursa foto: Hungary Today