Fișă de țară – Austria

By , in Fișe de țară on . Tagged width: , ,

Istoric: Prima Republică Austriacă a fost proclamată pe data de 12 Noiembrie 1918 ca urmare a dispariției Imperiului Austro-Ungar. În anul 1938, Austria a fost anexată de Germania nazistă, iar în anul 1945, pe date de 27 Aprilie, a fost proclamată a doua Republică Austriacă. Independența a fost câștigată pe data de 26 Octombrie 1955 sub condiția păstrării neutralității. Austria este membră fondatoare a EFTA (1960) și membră a Uniunii Europene începând cu 1995

Date generale: Conform Eurostat, populația Austriei este de 8.822.267 de locuitori, adică 1,69% din populația totala a Uniunii Europene. Limba oficială este germana austriacă.

Economie: Moneda oficială a Austriei este de la 1 Ianuarie 2002 Euro. Conform datelor Băncii Mondiale, PIB-ul statului austriac ajungea în anul 2017 la 369.686 miliarde de Euro, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor era de 41.965 Euro.

În anul 2017, cele mai importante sectoare ale economiei Austriei erau: transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (22.9%), industria (21.6%) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială ( 17.5% ).

În ceea ce privește exporturile, 71% dintre acestea sunt direcționate către state membre ale UE, 6% către Statele Unite ale Americii și 5% către Elveția.

Importurile Austriei provin în proporție de 78% din celelalte state membre ale UE (Germania 43%, Italia 6%, Cehia 4%). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Elveția (6%) și China (3%).

Context politic actual: Austria este o republică parlamentară federală cu un șef de guvern (cancelarul, Sebastian Kurz) și un șef de stat (președintele Alexander Van der Bellen). Puterea executivă este exercitată atât de guvernele regionale, cât și de cel federal. Parlamentul are două camere: Camera Inferioară (Nationalrat), cu membri aleși prin vot direct și Camera Superioară (Bundesrat), cu membri aleși de parlamentele regionale.

Parlamentul este bicameral, format din Consiliul Național (183 membri) și Consiliul Federal (61 membri).

Austria și Uniunea Europeană: În cadrul Consiliului UE, diferiți reprezentanți ai guvernului austriac participă constant la reuniunile Consiliului, în funcție de domeniul de politică abordat. Președinția Consiliului UE a fost deținută de Austria în 1998 (Semestrul II), 2006 (Semestrul I) și 2018 (Semestrul II).

În echipa Comisiei prezidate de Jean-Claude Juncker, comisarul nominalizat de Austria este Johannes Hahn, în portofoliul său regăsindu-se politica europeană de vecinătate și negocierile în vederea extinderii UE.

La nivelul Comitetului European al Regiunilor Austria are 12 reprezentanți. Același număr de reprezentanți se regăsește și în cadrul Comitetului Economic și Social European.

Comunicarea dintre Austria și instituțiile UE se desfășoară prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Austriei în UE – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Relația financiară dintre Austria și UE în 2017:

  • Cheltuielile UE în Austria: 1,743 miliarde EUR;
  • Cheltuielile UE în Austria, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 0,47%;
  • Contribuția Austriei la bugetul UE: 2,429 miliarde EUR;
  • Contribuția Austriei la bugetul UE ca procent din VNB-ul său: 0,66%.

Austria este reprezentată în actuala configurație a Parlamentului European de 18 de eurodeputați.

În anul 2014, prezența la vot a fost de 45.39%, ușor peste media UE de 42.61%.

Ca urmare a alegerilor europarlamentare din 2019, Austria va fi reprezentată în Parlamentul European de 19 europarlamentari, Austria fiind unul dintre statele care va avea un europarlamentar în plus, ca urmare a redistribuirii mandatelor post-Brexit.

Autor: Andrei-Cosmin Grigore

Articolul face parte dintr-o serie de scurte profiluri dedicate statelor membre UE-27 ca proces de anticipare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai.