Alegeri prezidențiale în Ucraina

By , in Evenimente viitoare on . Tagged width: , ,

Astăzi, 31 martie 2019, au loc alegerile prezidențiale în Ucraina, urmând ca cel de-al doilea tur să fie organizat pe data de 21 aprilie, în cazul în care niciun candidat nu va  obține majoritatea absolută.

Principalii candidați sunt actualul Președinte Petro Poroshenko, miliardar și om de afaceri, cunoscut pentru fabrica de ciocolată, Vladimir Zelenskiy, actor, comediant care face parte din partidul Slujitor al poporului (Servant of the people) și fosta prim-ministru Yulia Tymoshenko, membră a partidului Patria (Fatherland).

Vladimir Zelenskiy joacă rolul de președinte în serialul „Слуга Народа”(Slujitor al poporului) și este susținut de unul dintre marii oameni de afaceri ai țării. Tot el conduce și ultimele sondaje, având un procentaj de 19,5.

Petro Poroshenko, ales în 2014, a promis oprimarea corupției și un nou început pe plan economic. Procesul de reformare a fost lent, țara continuând să fie susținută financiar de către FMI.

Yulia Tymoshenko, în candidatura sa, promite reconstruirea economiei națiunii, încercarea de redeschidere a fabricilor care au fost închise și, de asemenea, construirea unor spitale în fiecare oraș/sat.  

Deși au viziuni diferite, cei trei candidați sunt pro Uniunea Europeană, dorindu-și îmbunătățirea cooperării, respectiv progresul.  

Autor: Narcis Calotescu