Fișă de țară – Grecia

By , in Fișe de țară on . Tagged width: ,

Scurt istoric: În urma Războiului de independență a fost creat Regatul grec în anul 1833.În 1967, puterea este preluată de către armată cu ajutorul unei lovituri de stat, urmând ca în 1973 monarhia să fie abolită. După ce dictatura militară a fost înlăturată în 1974, Grecia va deveni o republică democratică.

Date generale: Conform Eurostat, Grecia are o populație de 10,741,165 de locuitori (2018) ceea ce reprezintă 2,14 din populația UE (508,273,732).Capitala țării este la Atena, iar limba oficială este greaca.

Economie: Grecia aparține zonei euro de la 1 ianuarie 2001, moneda fiind introdusă în circulație  în același an.Potrivit datelor Băncii Mondiale, PIB-ul Republicii Elene era de 177,735 de miliarde de euro în 2017.

În anul 2016, sectoarele cele mai importante ale economiei erau: comerțul, administrația publică, educația, sănătatea și asistența socială (21%), transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (24,5%), activitățile imobiliare (17,7%) și apărarea.

Exporturile Greciei se efectuează într-un procent de 56% în UE (Italia-11%, Germania-8% și Cipru-6%). În afara UE, 5% din exporturi se duc către Turcia și 4% către Statele Unite ale Americii. În ceea ce privește importurile țării, acestea provin într-o proporție de 55% din celelalte state membre ale UE (Germania-11%, Italia-9% și Țările de Jos-6%). Dintre importurile din afara UE, se evidențiază cele care provin din China (7%) și din Rusia (6%).

Context politic: Grecia este o republică parlamentară. Prim-ministrul (șeful guvernului) care în prezent este Alexis Tsipras (liderul SYRIZA-Coaliția Stângii Radicale), deține cea mai mare putere politică. Președintele (șeful statului) este ales de către Parlament,astăzi el fiind Prokopis Pavlopoulos (ales la 18 februarie 2015) și are în mare parte îndatoriri ceremoniale. Guvernul este cel care deține puterea executivă. 

Grecia și Uniunea Europeană: Grecia a aderat la Uniunea Europeană în anul 1981. În cadrul Parlamentului European, Grecia are 21 de membri. În cadrul Consiliului UE, diferiți reprezentanți ai guvernului grec participă în mod regulat la reuniuni, în funcție de domeniul politic abordat.

Președinția Consiliului UE a fost deținută de Grecia în perioadele: iulie-decembrie 1983, iulie-decembrie 1988 , ianuarie-iunie 1994, ianuarie-iunie 2003, ianuarie-iunie 2014. Comisarul nominalizat de Grecia în echipa comisarilor europeni este Dimitris Avramapoulos, fiind responsabil cu migrația,afacerile interne și cetățenia.

În Comitetul Economic și Social European și în Comitetul European al Regiunilor, Grecia are câte 12 reprezentanți. Comunicarea dintre Grecia și instituțiile UE se desfășoară și cu ajutorul reprezentanței permanente care acționează ca o „ambasadă” a Greciei cu principala sarcină de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Relația financiară dintre Grecia și UE (2017): 

  • Cheltuielile UE în Grecia: 5,130 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Grecia ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 2,88 %
  • Contribuția Greciei la bugetul UE: 1,248 miliarde EUR
  • Contribuția Greciei la bugetul UE ca procent din VNB-ul său: 0,70 %

La alegerile parlamentare din anul 2014, prezența la vot la nivel național a fost de 59,97%, mai mare decât la nivelul Uniunii Europene unde procentul a fost de 42,61%. La următoarele alegeri europarlamentare, Grecia va fi reprezentată în Parlamentul European de 21 de deputați, numărul acestora nefiind afectat de realocarea locurilor post-Brexit.

Autor: Oana Toma

Articolul face parte dintr-o serie de scurte profiluri dedicate statelor membre UE-27 ca proces de anticipare a alegerilor pentru Parlamentul European din mai.