Politică comună a exporturilor de arme către Arabia Saudită

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

După ce Berlinul a prelungit perioada de îngheț ce a vizat vânzările de arme către Arabia Saudită, șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a declarat, vineri, la New York, că Franța și Germania trebuie să aibă „o politică comună în ceea ce privește exporturile de arme”, informează AFP.

Decizia adoptată de Le Drian este una problematică în ceea ce privește exportul de arme franceze, în special în cazul în care acestea conțin componente germane – situație specifică unei serii de armamente la care participă și Marea Britanie.

„I-am adus la cunoştinţă Germaniei că ar trebui să acţionăm împreună pentru a avea o politică comună în ceea ce priveşte exporturile de arme. Aceasta este înscris în tratatul de la Aix-la-Chapelle, semnat în ianuarie”, a subliniat șeful afacerilor externe din Franța.

Dosarul apare într-un moment în care miniștrii de externe ai celor două state se află la New York pentru a evidenția buna înțelegere franco-germană în Consiliul de Securitate al ONU. În acest context, dosarul își pune amprenta într-un mod negativ asupra relațiilor franco-germane, precum și asupra celor germano-britanice și contravine unei politici europene a apărării.

Jean-Yves Le Drian este președintele în exercițiu al Consiliului de Securitate până duminică, când va trebui să-i cedeze locul omologului său german, Heiko Maas, a cărui țara va prezida în aprilie reuniunile.

Motivul pentru care Germania a decis înghețarea exporturilor sale de armament spre Arabia Saudită, îl constituie implicarea Arabiei în războiul din Yemen. Acest conflict s-a soldat în 2015 cu peste 10.000 de decese. Arabia Saudită susține în acest conflict forțele proguvernamentale ce luptă împotriva rebelilor houthi, susținuți de Iran.

Germania a anunțat joi că prelungește cu 6 luni înghețarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită până pe 30 septembrie, dar de mai multe săptămâni cele mai puternice partide de la nivel național sunt în dezacord cu privire la luarea unei decizii în acest sens. Pentru ridicarea moratoriului militează Conservatorii CDU ai Angelei Merkel, în timp ce social-democrații SPD s-au declarat împotriva vânzării de arme dictatorilor sau în zone de criză

În condițiile în care francezii și britanicii fac presiuni pentru ridicarea moratoriului, relațiile dintre Berlin, Paris și Londra au fost tensionate în ultimele luni.

Autor: Mihaela-Alexandra Böhm