Parlamentul European interzice produsele de unică folosință din plastic

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , ,

Miercuri, 27 martie, Parlamentul European a aprobat cu un număr de 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri un acord ce prevede interzicerea produselor de unică folosință din plastic, se arată într-un comunicat al instituției.

Începând cu anul 2021, produsele de unică folosință din plastic precum tacâmurile, farfuriile, paiele, bețișoarele de urechi și bețișoarele pentru baloane, recipientele pentru alimente din material oxodegradabil și recipientele pentru băuturi fabricate din polistiren expandat vor fi interzise în Uniunea Europeană.

„Aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 de miliarde de euro, costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030. Europa are acum un model legislativ care trebuie apărat și promovat la nivel internațional, având în vedere natura globală a problematicii poluării marine”, a declarat raportorul Frédérique Ries.

De asemenea, până în anul 2029, statele membre trebuie să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic, iar până în anul 2025 un obiectiv de conținut reciclat de cel puțin 25% pentru sticlele din plastic, prag ce va crește la 30% până în 2030.

Potrivit sursei citate, principiul conform căruia  „poluatorul plătește” a fost consolidat prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Conceptul va fi aplicat și în cazul echipamentelor de pescuit, producătorii urmând a fi cei care preiau costurile colectării năvoadelor din ape.

Autor: Irene Mihai