Topul celor mai activi europarlamentari români

La mai puțin de două luni până la alegerile pentru Parlamentul European, Cetățeanul.net a realizat o analiză asupra activității și implicării reprezentanților români în cadrul instituției.

Criteriile luate în considerare au fost activitățile de raportor pentru rapoarte legislative, prin care eurodeputații pot influența direct legislația Uniunii Europene. Rapoartele legislative, în urma adoptării, se transformă în legislație, în regulamente sau directive europene. Raporturile pot fi și alternative, atunci când eurodeputatul este raportor „din umbră” pentru grupul politic din care face parte, atunci când raportorul este din alt grup politic. Printre activitățile luate în considerare se numără și rapoartele de aviz, rezoluțiile, luările de cuvânt, declarațiile scrise.

Urmărind aceste criterii, analiza celor de la Cetățeanul.net afirmă că europarlamentarul PNL și vicepreședintele Parlamentului European, Marian Jean Marinescu, cu un portofoliu de 15 rapoarte în calitate de raportor principal, 20 de rapoarte alternative și 5 rapoarte de aviz, se clasează pe primul loc. Pe locul doi al clasamentului se situează europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, cu 14 rapoarte în calitate de raportor principal, 30 ca raportor alternativ și 3 ca raportor pentru aviz. Cristian Preda (PMP) îl urmează cu 10 rapoarte principale, 11 rapoarte alternative și 13 ca raportor pentru aviz. Monica Macovei, trimisă în Parlamentul European de PDL, independentă în prezent, independentă, deține 8 rapoarte ca raportor principal, 22 rapoarte alternative și 17 rapoarte pentru aviz. Clasamentul este închis de către Norica Nicolai, europarlamentar ALDE, cu 7 rapoarte principale, 9 rapoarte alternative și 1 ca raportor pentru aviz.

De menționat este faptul că fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, se află printre cei mai activi cinci europarlamentari români. Deși și-a exercitat mandatul doar până în iulie 2017, în această perioadă Victor Negrescu a fost raportor principal de 8 ori, a realizat 16 rapoarte alternative și un raport pentru aviz.

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene și-a exprimat intențiile de a candida pentru un nou mandat: „Doresc să continui proiectele pe care le promovez de foarte mulți ani, mai exact Garanția Europeană pentru sănătate, drepturi egale pentru cetățenii europeni, recunoașterea studiilor sau accesul la finanțările și oportunitățile europene. De asemenea, vreau să susțin în continuare activ promovarea la Bruxelles a intereselor României, ale județului Alba și ale regiunii pe care am onoarea să o reprezint. Intenția mea este să fiu o voce pro-europeană de stânga în Parlamentul European capabilă să contribuie la creșterea influenței și prestigiului României precum și a proiectului european.”

Autor: Paula-Camelia Artin