Rusia, partener strategic pentru UE?

Luni, 11 martie, în Parlamentul European au avut loc dezbateri privind viitorul cooperării cu Rusia. Parlamentul European ne informează că UE ar trebui să rămână deschisă pentru a impune sancțiuni suplimentare dacă Rusia continuă să încalce legea internațională, conform unui proiect de rezoluție care urmează să fie votat astăzi.

Deputații europeni propun ca UE să își revizuiască actualul Acord de parteneriat și cooperare (PCA) și să limiteze cooperarea cu Rusia în domenii de interes comun, precum lupta împotriva terorismului și schimbările climatice. Relațiile mai strânse ar fi posibile numai dacă Rusia va pune în aplicare pe deplin așa-numitele acorduri Minsk pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei și va începe să respecte dreptul internațional.

Între timp, UE trebuie să fie pregătită să adopte noi sancțiuni, în special cele care vizează persoane fizice. De asemenea, deputații europeni remarcă faptul că sancțiunile ar trebui să fie proporționale cu amenințările reprezentate de Rusia.

Potrivit comunicatului de presă din 4 februarie 2019 privind raportul Comisiei europarlamentare pentru afaceri externe declară că relațiile politice între Uniunea Europeană și Rusia trebuie să fie numai în domeniile de interes comun. Reprezentanții raportului susțin sancțiuni, anularea proiectului Nord Stream 2 și un răspuns mai bun al UE în vederea combaterii amenințărilor cibernetice.

Sandra Kalniete, europarlamentar din Letonia, a declarat într-un interviu că Rusia nu mai poate fi considerată un partener strategic al UE. Kalniete susține implementarea totală a Acordului de la Minsk, reintegrarea peninsulei Crimeea și ieșirea Rusei din rezolvarea conflictului în Siria.

Astăzi, propunerea non-legislativă va fi votată de către Parlamentul European în Strasbourg.

Autor: Alexandr Burdian