Economia circulară – viitor asigurat pentru UE?

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen,  responsabil pentru ocuparea forței de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a postat luni, 4 martie, pe platforma de social media Twitter,  evaluarea Planului de acțiune privind economia circulară.

“La trei ani de la adoptare, Planul de acțiune privind economia circulară poate fi considerat complet finalizat. Cele 54 de acțiuni au fost deja adoptate sau sunt puse în aplicare. Potențialul Europei pentru o creștere durabilă este imens!” (Twitter / Jyrki Katainen)

Planul de acțiune privind economia circulară a fost publicat în 2015 de către Comisie pentru tranziția Europei către o economie circulară, stimularea competitivității globale, dezvoltarea creșterii economice durabile și generarea de noi locuri de muncă. Acțiunile propuse au urmărit “închiderea ciclului” de viață al produselor prin reciclarea și reutilizarea mai mare, pentru a aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru economie. Planul de acțiune s-a concentrat pe extragerea valorii maxime și utilizarea materiilor prime, încurajarea economiilor de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, finanțate de ESIF, Orizont 2020, fondurile structurale UE și investițiile în economia circulară la nivel național.

Raportul cuprinzător privind punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru economia circulară a fost publicat luni, 4 martie, de Comisia Europeană, fiind prezentate provocările către un climat neutru, economie circulară în care presiunea asupra resurselor naturale și de apă, precum și a ecosistemelor este minimizată. Planul de acțiune va contribui la stimularea competitivității Europei, la modernizarea economiei și a industriei pentru a crea locuri de muncă, pentru a proteja mediul și pentru a genera o creștere durabilă.

“Economia circulară este esențială pentru a pune economia pe o cale durabilă și pentru a atinge obiectivele globale de dezvoltare durabilă. Acest raport arată că Europa indică direcția precum un pioner pentru restul lumii. În același timp, rămân mai multe de făcut pentru a ne asigura că ne îmbunătățim prosperitatea în limitele planetei noastre și închidem ciclul astfel încât să nu se risipească resursele noastre prețioase”, a declarat prim-vicepreședinte Frans Timmermans, responsabil pentru dezvoltarea durabilă.

Rezultatele raportului vor fi discutate în cadrul Conferinței anuale privind economia circulară, care va avea loc la Bruxelles în perioada 6-7 martie.

Autor: Alexandr Burdian