Drumurile devin mai sigure în UE. Înțelegere provizorie pentru rețeaua TEN-T

Miercuri, 27 februarie, Președinția României la Consiliul UE a ajuns la o înțelegere provizorie cu Parlamentul European de consolidare a infrastructurii rutiere pentru reducerea accidentelor soldate cu decese și răni grave, informează site-ul oficial al Consiliului.

Această reformă va extinde domeniul de aplicare a normelor actuale asupra autostrăzilor și a altor drumuri principale dincolo de rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T). Acest lucru va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea siguranței infrastructurii rutiere în întreaga Uniune. Directiva va acoperi, de asemenea, drumurile din afara zonelor urbane care sunt construite cu ajutorul fondurilor UE.

Propunerea introduce o evaluare a siguranței rutiere la nivelul întregii rețele, care reprezintă o privire de ansamblu și care face obiectul directivei utilizate pentru evaluarea riscului de accidente. Autoritățile vor utiliza constatările pentru a efectua inspecții de siguranță rutieră sau pentru a întreprinde acțiuni directe de remediere. Procedurile de management a siguranței rutiere vor deveni mai stricte în sensul că devine obligatorie luarea în considerare sistematică a pietonilor, cicliștilor și a celorlalți utilizatori vulnerabili ai drumurilor. Aceștia au reprezentat aproape jumătate din numărul de decese rutiere din UE în 2017.

Draftul de Directivă urmează să fie aprobat de Consiliu și de comisia TRAN a Parlamentului European. Următorul pas constă în adoptarea oficială în urma examinării juridice lingvistice obișnuite.

Autor: Oana Toma