A fost lansată competiția iCapital 2019

Comisarul European pentru Cercetare, Știință și Inovare, Carlos Moedas, a lansat concursul „Capitala Europeană a Inovării” (iCapital) – ediția 2019. Fondat în cadrul Orizont 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene, concursul recompensează orașele care au construit cele mai incluzive și dinamice ecosisteme de inovare de care beneficiază cetățenii și afacerile. Competiția iCapital 2019 a fost lansată în Atena, orașul câștigător al ediției 2018.

„Premiul «Capitala Europeană a Inovării» se referă atât la utilizarea celor mai inovative idei și instrumente, cât și la crearea unor oportunități pentru cetățeni de a participa și de a decide în procesul de conducere a orașului lor. Câștigătorii edițiilor anterioare sunt modele care inspiră întreaga lume. Anticipez candidatura multor orașe care folosesc soluții inovatoare pentru a face față celor mai presante provocări și pentru a îmbunătăți viața cetățenilor”, a declarat comisarul Carlos Moeda.

Departajarea între candidați va fi realizată de către un juriu independent, care va evalua modul în care orașele au stimulat inovarea, având în vedere următoarele criterii:

  • experimentarea prin testarea și promovarea soluțiilor inovatoare pentru provocările lor sociale;
  • implicarea cetățenilor în toate domeniile inovării, de la elaborarea politicilor la implementarea lor și utilizarea zilnică;
  • extinderea capacității sale de inovare, devenind o destinație dorită pentru viitorii antreprenori și un model pentru alte orașe;
  • responsabilizarea cetățenilor prin rezultatele tangibile și măsurabile ale inovării.

Concursul este deschis oricărui oraș cu cel puțin 100.000 de locuitori din statele membre ale UE și din țări asociate la Orizont 2020. Orașul câștigător va primi titlul de „Capitală Europeană a Inovării” și va fi recompensat cu un premiu de 1 milion de euro pentru promovarea și intensificarea acțiunilor sale inovatoare. De asemenea, ediția din acest an va lua în considerare și următoarele cinci orașe clasate, care vor primi câte 100.000 de euro pentru a-și intensifica activitățile de inovare.

Autor: Paula-Camelia Artin