UE ia măsuri privind transporturile în cazul unui „Brexit-no deal”

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Marți, 26 februarie, Președinția română a Consiliului UE a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind o serie de măsuri care sunt necesare pentru a asigura în continuare transportul de mărfuri și persoane în cazul unui Brexit încheiat fără acord.  Regulamentul nu a fost încă adoptat oficial de către cele două instituții europene, informează site-ul oficial al Consiliului.

Scopul acordului este acela de a rezolva eventualele probleme apărute ulterior în situația în care ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va realiza fără un acord negociat.  Acesta le va permite operatorilor de transport cu licență în Marea Britanie să transporte mărfuri și pasageri între statul lor și cele 27 de state membre ale UE. Conform documentului, drepturile garantate prin aceste măsuri nu vor fi acordate decât în cazul în care Marea Britanie va acorda drepturi echivalente operatorilor din cele 27 de state.

Potrivit sursei citate, acordul va fi transmis spre aprobare reprezentanților permanenți adjuncți ai statelor membre la UE, în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți ai Consiliului (COREPER I). Dacă Brexit-ul se va realiza în urma unui acord, atunci aceste măsuri nu vor mai fi puse în practică, aplicarea lor urmând să fie sistată începând cu 31 decembrie 2019. Totodată, Consiliul UE precizează că măsurile agreate nu vor influența în niciun fel negocierile viitoare cu Marea Britanie privind noi acorduri.

Autor: Ana-Maria Neagu