Barcelona și Real Madrid, victorie importantă înainte de El Clásico

By , in Stiri despre Uniunea Europeană on . Tagged width: , , , ,

Real Madrid Club și Fútbol Club Barcelona își dispută miercuri, 27 februarie, a doua manșă a semifinalei din Copa del Rey, după un meci echilibrat în tur, terminat cu scorul de 1-1. Înainte de El Clásico, cele două cluburi de fotbal spaniole au obținut o victorie importantă, în urma Deciziei din 26 februarie a Tribunalului Uniunii Europene în cauza T-865/16, Fútbol Club Barcelona/Comisia.

Decizia (UE) 2016/2391 a Comisiei din 4 iulie 2016 privind ajutorul de stat pus în aplicare de Spania în favoarea anumitor cluburi de fotbal a fost anulată de către Tribunalul Uniunii Europene, în urma contestației formulate de clubul de fotbal din Catalonia. Real Madrid și Barcelona sunt principalele echipe care beneficiază de pe urma admiterii acțiunii în contestație, în timp ce acțiunea formulată de Athletic Club în cauza T-679/16 a fost respinsă.

Tribunalul UE a concluzionat că privilegiul fiscal în materie de impozit pe profit a fost introdus legal în Spania, fiind compatibil cu piața internă. Din acest motiv, cuantumul ajutorului acordat cluburilor de fotbal nu trebuie sistat și recuperat de către autoritățile din Spania. În plus, Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei, deoarece instituția europeană „a săvârșit o eroare în aprecierea faptelor [… și] nu și-a îndeplinit corespunzător cerințelor legale sarcina de a dovedi că măsura în litigiu conferea un avantaj beneficiarilor săi”.

* Decizia Tribunalului nu este definitivă, în termen de două luni de la comunicarea acesteia se poate declara recurs la Curte, numai pentru motive de drept. Admiterea acțiunii în anulare obligă instituțiile care au emis actul să ia măsurile necesare pentru a elimina vidul juridic creat prin anularea acestuia.

Autor: Vladimir-Adrian Costea