Consiliul UE și Parlamentul au ajuns la un acord privind emisiile de carbon

Președinția Consiliului UE și Parlamentul European au ajuns ieri la un acord politic preliminar privind o propunere care introduce o nouă categorie de indici financiari de referință meniți să ofere informații mai ample despre amprenta de carbon a unui portofoliu de investiții, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România, a precizat: „Tranziția către o economie durabilă, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, ne impune să reanalizăm modul în care operăm în afaceri și modul în care ne investim banii. Mulțumită acordului de astăzi, investitorilor le va fi mai ușor să aleagă proiecte, infrastructuri și tehnologii care respectă mediul înconjurător, astfel încât să redirecționeze fluxurile de capital către active verzi”.

Un număr tot mai mare de investitori doresc să se asigure că investițiile lor au un impact pozitiv asupra mediului. În acest scop, ei iau decizii investiționale în funcție de amprenta de carbon generată de proiectele sau de activele pe care le au în vedere, folosindu-se de indici care măsoară performanța portofoliilor de investiții. În prezent există o largă varietate de astfel de indici, cu obiective felurite și a căror calitate și integritate diferă.

Potrivit sursei citate, acordul prevede obligația ca toți indicii de referință să explice în ce fel strategia lor de investiții reflectă factorii de mediu, sociali și de guvernanță, precum și în ce fel metodologia lor respectă obiectivul reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

Autor: Roxana Brutaru