Summit-ul UE de la Sibiu – o nouă șansă pentru România?

Au mai rămas două luni și jumătate până când Sibiul va fi gazda Summit-ului Uniunii Europene, primul după Brexit. La eveniment participa 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti. Cu toate acestea, țara noastră a pornit pe picior greșit, fiind umbrită de greșelile conducerii statului, conform Euractiv.

Deși, din punct de vedere tehnic, România este pregătită pentru summit, „guvernul de la București nu a înțeles pe deplin ce înseamnă să prezideze țările din UE” susține Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. Mai mult, un raport al executivului UE a concluzionat în noiembrie anul trecut că România se abține în lupta împotriva corupției și reformelor judiciare.

Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker crede că Summit-ului de la Sibiu va reprezenta șansa pentru liderii UE de a crea o viziune pe termen lung și de a susține valorile europene, cu puțin timp înainte de alegerile europarlamentare. Evenimentul de la Sibiu reprezinta o oportunitate de a construi o „perspectivă puternică pentru viitor”, după cum spune președintele Comisiei Europene, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor de la Bruxelles.

Așadar, putem considera acest eveniment un „moment-cheie” atât pentru Europa, deoarece vor fi identificate liniile ce vor ghida acţiunea Uniunii pe termen mediu, cât și pentru România, care va primi oportunitatea evidențierii avantajelor sale ca membru al UE şi a promovării viziunii naționale asupra evoluţiei anumitor teme și politici de interes european.

Autor: Ioana Deladi