Dezbatere asupra primelor rezultate ale României la Președinția Consiliului UE

By , in Știri despre România on . Tagged width: , , , ,

Miercuri, 20 februarie, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a organizat dezbaterea cu tema „Primii Pași ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Analiza rezultatelor din primele două luni”.

Evenimentul găzduit de SNSPA a fost moderat de prorectorul universității, Victor Negrescu. Printre invitați s-au numărat atât reprezentați ai SNSPA (Profesorul Remus Pricopie, rector al SNSPA sau Profesorul Iordan Bărbulescu, decanul Departamentului de Relații Internaționale), dar și alți reprezentanți ai mediului academic – Lazăr Comanescu, fost Ministru de Externe, , profesorul universitarAugustin Fuerea, Societatea Română de Drept Comunitar, Ruxandra Ivan, conferențiar universitar doctor la Universitatea din București.

Forumul de discuții a fost completat prin prezența reprezentanților Consiliului Economic și Social (Liviu Rogojinaru și Silvia Vlăsceanu), care, alături de Angel Tilvar, Președintele Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaților, profesorul Iulian Chifu de la Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning București sau Andreea Paul (Inaco), Gabriela Drăgan (director al Institutului European din România), Alin Grigore (Forumul Tinerilor din România) sau Mihai Bogza (Patronatul Concordia), au acoperit toate aspectele de ordin tehnic și politic ale Președinției. La discuții au participat de asemenea și jurnaliștii Sabina Iosub de la Antena Group, Ovidiu Nahoi, RFI și Valentin Uban (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România).

În contextul acestui eveniment, lectorul universitar Mihai Caradaică (SNSPA) a prezentat un raport cu privire la activitatea României din primele două luni ale mandatului deținut la Președinția Consiliului UE. Raportul prezintă implicarea consistentă a experților din ministere ca pe un punct forte pentru România, remarcându-se orientarea spre rezultat în finalizarea negocierilor privind dosarele preluate de la Președinția austriacă. Totodată, această analiză acuză lipsa unei reale coordonări între componenta politică și cea tehnică. De altfel, acest aspect a reprezentat subiectul principal dezbătut de invitați.

La momentul preluării Președinției la Consiliul UE, României i-au fost încredințate spre soluționare peste 200 de dosare active, finalizarea acestora trebuind să se realizeze în contextul în care Președinția României se desfășoară la finalul mandatului actualei Comisii Europene. Până în prezent, România a reușit să închidă 43 dintre acestea, dintre care doar 5 au fost confirmate la nivelul statelor membre și a realizat 37 de acorduri provizorii cu Parlamentul European.

În acest context, fostul Ministru de Externe, Lazăr Comănescu, a afirmat că numărul dosarelor închise până în prezent este satisfăcător, dar că România trebuie să renunțe la „gândirea învechită pe care o are”. Pe agenda de discuții s-a mai aflat și tema necesitații adoptării unor politici publice de informare a cetățenilor, în contextul în care publicul larg nu deține suficiente informații cu privire la rolul Președinției sau locul ocupat de Consiliul UE în arhitectura instituțională a UE.

În cele din urmă, reprezentanții mass-media prezenți în sală au explicat faptul că România nu e percepută pozitiv în presa internațională, fiind recomandat ca autoritățile să profite de aceste șase luni pentru a se remarca pe plan european prin nivelul de expertiză al echipelor de negociere.

Autor: Ana-Maria Neagu