UE se pregătește pentru summit-ul ONU privind schimbările climatice

Un summit special al Organizației Națiunilor Unite (ONU), programat la New York în septembrie 2019, va oferi „o oportunitate esențială pentru mobilizarea voinței politice de a ridica ambiția globală” privind schimbările climatice, conform unui proiect de declarație a UE care urmează să fie adoptată săptămâna viitoare, citat de Euractiv.

În declarație, amenințările legate de schimbările climatice au fost prezentate în detaliu. Textul precizează că „Schimbările climatice reprezintă o amenințare directă și existențială, care nu va cruța nicio țară. Cu toate acestea, acțiunea de stopare a acestora rămâne insuficientă”, comunitatea internațională fiind invitată „să se alăture procesului de ameliorare”.

Potrivit documentului, summit-ul de la New York va reprezenta „o oportunitate esențială de a mobiliza voința politică de a ridica ambiția globală pentru obiectivele Acordului de la Paris”.

De asemenea, proiectul de declarație face referire și la cel mai recent raport realizat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC). În acest raport, panelul subliniază strategiile necesare limitării creșterilor de temperatură, în conformitate cu Acordul de la Paris – un maxim de 1,5 grade Celsius.

Există temeri că populația globală ar putea suferi ca urmare a consecințelor schimbărilor climatice, dacă ar acestea ar rămâne nesoluționate. Summit-ul din acest an a fost convocat de Antonio Guterres, Secretarul General al ONU.

Unii lideri ai G20, inclusiv lideri ai statelor membre UE, s-au angajat să intensifice acțiunile ce vizează problema schimbărilor climatice. Astfel, se așteaptă ca prin implicarea unui număr cât mai mare de state, să se exercite o presiune mai mare asupra SUA, care nu mai este înscrisă în acordul de la Paris din 2016.

Unul dintre obiectivele Acordului de la Paris este de a reduce la zero nivelul emisiilor de carbon până în 2050. Cu toate acestea, există încă opinii contradictorii cu privire la fezabilitatea obiectivelor asumate de UE pentru anul 2030. Toate statele care au semnat Acordul, inclusiv cele 28 de state membre ale UE, au fost de acord să-și modifice obiectivele naționale în acord cu obiectivele stabilite la Paris.

Jean-Pascal van Ypersele, un renumit om de știință belgian în domeniul schimbărilor climatice și fost vicepreședinte al IPCC, consideră că obiectivele UE din 2030 sunt „depășite” și incompatibile cu obiectivele asumate prin Acordul de la Paris.

La rândul lor, reprezentații statelor membre din Parlamentul European împărtășesc acest punct de vedere. Parlamentul a votat în octombrie 2018 o rezoluție prin care invită UE să își majoreze angajamentele privind emisiile la 55% până în 2030.

Cu toate acestea, statele membre ale UE – conduse de Germania – sunt reticente în a se abate de la obiectivul UE de reducere a emisiilor cu 40%, deși au subscris anul trecut la legislația UE privind energiile regenerabile și eficiența energetică de facto până în 2030.