Europa se confruntă cu vreme extremă

În ultimele zile, o mare parte din continentul Europei a fost cuprinsă de temperaturi mai calde decât vremea caracteristică acestei perioade, însă o masă de aer rece urmează să ajungă în Europa, însoțită de vânt și precipitații, transmite Euronews.

Un nou studiu publicat în revista Nature Geoscience, de Alun Hubbard, profesor de glaciologie la Universitatea Arctică din Norvegia (Uit), împreună cu colegii săi, ar putea conține câteva răspunsuri cu privire la viitoarele schimbări climatice. Echipa de cercetători a urmărit vaporii de apă din Arctica în timp real în 2018 până când aceștia s-au transformat în furtuni de zăpadă care au acoperit o mare parte din Europa în acel an, fenomen numit „Bestia din Est”. Ei au folosit o tehnică de amprentă geochimică pentru a realiza acest lucru: deoarece izotopii din vaporii de apă din zăpada topită sunt diferiți de cei din vaporii de apă din mare, au fost capabili să cuantifice exact cât exces de umiditate a fost eliberat din Marea Barents în perioada respectivă.

Aproximativ 140 gigatone de apă s-au evaporat din mare, adică 88% din precipitațiile sub formă de ninsoare din Europa, conform calculelor echipei.

Studiul nu poate dovedi că vremea neobișnuit de rece din următoarele zile este rezultatul direct al aceluiași fenomen. Cu toate acestea, susține că dacă tendințele actuale de încălzire a climei continuă, Marea Barents va fi o sursă majoră de umiditate pentru Europa din cauza lipsei gheții.

Potrivit meteorologului Alex Deakin, va fi „mult mai rece decât de obicei”, iar nivelul umidității va fi mult mai ridicat până la începutul săptămânii viitoare.

„Acum o sută de ani, chiar și acum 40 de ani, Marea Barents ar fi înghețată iarna. În prezent, însă, apa a devenit caldă, sărată, a devenit o sursă de umiditate evaporativă mult mai puternică”, a spus Hubbard, care a explicat că gheața acționează ca un „capac” asupra oceanului, oprindu-l să se evapore. Expertul a precizat că această vreme extremă dăunează infrastructurii, agriculturii și împiedică dezvoltarea țărilor.

Fenomenul este unul global, o situație asemănătoare a avut loc iarna trecută în Statele Unite ale Americii, mai precis, în Texas, unde s-au înregistrat temperaturi mult mai scăzute decât cele normale. Această amprentă geochimică a vaporilor proveniți din Arctica a demonstrat că „ceea ce se întâmplă în regiunea arctică are de fapt o mare influență în latitudinea inferioară, în sudul Europei și Marea Britanie’’.

Autor: Bianca Revenco / Sursa foto: The Conversation