România și Iordania consolidează relațiile bilaterale

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și ministrul iordanian al afacerilor externe și expatriaților, Ayman Safadi, au avut o întâlnire de consultări privind perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, precum și evaluarea posibilităților de aprofundare a cooperării la nivel internațional din perspectiva relațiilor UE-Iordania și NATO-Iordania, conform unui comunicat al MAE.

Cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Bogdan Aurescu, cei doi miniștri au semnat Tratatul între România și Iordania privind extrădarea. Mai mult, s-a semnat și Acordul între Guvernul României şi Guvernul Regatului Haşemit al Iordaniei privind cooperarea în domeniul prevenirii, limitării şi înlăturării efectelor dezastrelor.

În ceea ce privește relațiile bilaterale între cele două state, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că Regatul Hașemit constituie o piață de desfacere importantă pentru România care, în ciuda contextului de pandemie, a crescut considerabil față de anii trecuți. Pe lângă latura economică, ministrul a adus în discuție și domeniul educației, reamintind de existența parteneriatului pe acest plan, care consolidează legătura dintre cele două țări.

Dialogul dintre cei doi a continuat pe plan internațional, prin exprimarea susținerii din partea României față de consolidarea parteneriatului Iordaniei cu UE, dar și pentru stabilirea priorităților și dezvoltarea de proiecte comune, subliniind oportunitățile oferite de Noua Agendă pentru Mediterana. În același context, evoluțiile regionale recente au fost dezbătute, punându-se accent pe Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, situația din Irak și situația din Siria. 

Cu privire la Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, Bogdan Aurescu a subliniat faptul că cele două state, Israel și Palestina, trebuie să coexiste în pace și securitate, prin acest argument punctând necesitatea unui dialog direct între părți, cât și sporirea încrederii reciproce. 

Situația actuală din Siria l-a determinat pe ministrul român să afirme că este nevoie de soluționare pe cale politică, cât și de implicarea directă a comunității internaționale, care are un rol important pentru impulsionarea negocierilor. Odată cu deschiderea discuției despre războiul sirian, ministrul afacerilor externe a transmis felicitări Iordaniei pentru sprijinul oferit refugiaților sirieni. 

Bogdan Aurescu a adresat ministrului iordanian invitația de a vizita România: „Vă mulțumesc foarte mult, domnule ministru Safadi, și aștept cu nerăbdare vizita dumneavoastră în România, astfel încât să continuăm dezvoltarea parteneriatului nostru bilateral solid.” 

Autor: Irina Constantinescu / Sursa foto: MAE