România marchează 17 ani ca membru NATO

By , in Știri despre România on . Tagged width: , ,

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe „salută marcarea, la 4 aprilie 2021, a Zilei NATO în România”.

În 2021, sărbătorim cea de-a 72-a aniversare de la fondarea Alianței Nord-Atlantice și cea de-a 17-a aniversare de la aderarea României la structurile aliate. În această perioadă, țara noastră a depus eforturi neîncetate și și-a demonstrat disponibilitatea și capacitatea de a aduce contribuții concrete și relevante la consolidarea NATO, o alianță politică și militară de succes în istorie, garantul securității euro-atlantice, afirmă MAE în comunicatul de presă. 

România participă la misiuni și operațiuni ale alianței, la realizarea măsurilor pentru a consolida apărarea împotriva Flancului Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, în același timp găzduind pe teritorul său structurile multinaționale aliate. Prin urmare, prin acțiunile sale, România a adus o contribuție pozitivă la apărarea teritoriilor și a cetățenilor tuturor statelor membre NATO.

România se prezintă ca un aliat responsabil și prin contribuțiile semnificative și de durată la eforturile de creștere a rezilienței și de sporire a capacităților de apărare ale partenerilor, mai ales cei din Vecinătatea Estică. 

Cu acestă ocazie, ministrul afacerilor de externe, Bogdan Aurescu a declarat: „Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al țării noastre pentru apărarea colectivă și solidaritatea aliată, precum și pentru o relație transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO și Uniunea Europeană în domeniul securității și al apărării.”

MAE salută de asemenea și solidaritatea oferită de NATO în contextul pandemiei de coronavirus atât aliaților, cât și partenerilor, fiind demonstrată prin acțiuni de asistență în domeniul medical. 

Conform prevederilor Legii 390/2004, Ziua NATO este sărbătorită în România în prima duminică a lunii aprilie. În ceea ce privește aderarea la NATO, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul Alianței Nord-Atlantică la 29 martie 2004, urmând apoi ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO în 2 aprilie 2004. 

Autor: Irina Constantinescu / Sursa foto: Calea Europeană