Ungaria, Polonia și Italia au fondat o alianță conservatoare

Prim-miniștrii Ungariei și Poloniei, împreună cu Matteo Salvini, liderul formațiunii italiene de extremă dreaptă Liga, au înființat o alianță politică consevatoare în cadrul unei întâlniri la Budapesta joi, 1 aprilie. Cei trei oficiali nu au precizat reorganizarea grupurilor în cadrul Parlamentului European în această etapă, relatează EurActiv.

„Vom lansa o nouă platformă, o organizație, un proces care le va oferi cetățenilor care cred într-o Europă tradițională reprezentarea pe care o merită”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, înaintea întâlnirii cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, și fostul ministru italian de interne, Matteo Salvini. Premierul ungar Orban a salutat, la încheierea întâlnirii, „primul pas al unui drum lung împreună”. Mai mult, Orban a precizat că vor continua să colaboreze, iar următoarea întâlnire va avea loc în mai, la Roma sau la Varșovia, iar data depinde de evoluția situației epidemiologice.

Alături de el, Salvini a vorbit despre „un drum care începe astăzi şi care va continua în mai multe etape în diferite capitale europene, extinzând grupul”.

Prim-ministrul Poloniei a spus că unul dintre obiectivele alianței este „reprezentarea unui spectru larg de opinii și oameni”, susținând „integrarea europeană, care respectă suveranitatea națională, familia, creștinismul”, precum și „apărarea valorii tradiționale”.

După retragerea partidului său, Fidesz, din grupul Partidului Popular European din cadrul Parlamentului European, Orban a hotărât să stabilească noi alianțe. Astfel, prim-ministrul Ungariei și-a îndreptat atenția spre Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Morawiecki, și spre eurosceptismul Ligii, condusă de Salvini.

Politologul Universității din Birmingham, Daniele Albertazzi, a spus că nu este imposibilă formarea unei alianțe între PiS, Fidesz și Liga Salvini în cadrul Parlamentului European, chiar dacă nu există o coeziune ideologică, adăugând: „Există stimulente practice și financiare puternice pentru a întreprinde acest lucru”. Totuși, cele trei țări au interese politice diferite.

Mai mult, încercările anterioare de a crea o alianță între forțele politice naționaliste și de extremă dreaptă în Parlamentul European au eșuat.

Autor: Eduard Bercuș / Sursa foto: Good World News